Celníkům bude pomáhat americký mobilní rentgen

Českým celníkům bude už brzy pomáhat nový mobilní rentgen. Přímo u letadel by měl odhalit například nelegálně dovážená narkotika, zbraně nebo výbušniny. Nové monitorovací zařízení je darem od americké vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mobilní rentgen

mobilní rentgen | Foto: Michal Krumphanzl

Celníci budou speciálně upravený vůz používat především v Praze-Ruzyni. Čekají už jenom na školení od amerických kolegů. "A pak bez prodlev ho nasadíme na ruzyňské letiště," slibuje Jiří Rážek z generálního ředitelství cel. Jak ale dodává, míst, která využijí služeb mobilního rentgenu, je víc. "Ještě je v úvaze, že by tento mobilní rentgen přejížděl na letiště do Kbel."

Američané spolupracují s českou stranou už delší dobu v boji při odhalování nelegálních obchodů, a to je podle velvyslance USA Williama Canabisse důvod proto, aby čeští celníci mohli využívat americkou pomoc. "Spojené státy i Česká republika musí neustále chránit své hranice proti vstupu ilegálního materiálu, jako například výbušnin nebo narkotik. Tohle je zkrátka jeden ze způsobů, jak mohou USA České republice pomoci v boji proti takovýmto věcem."

První mobilní rentgen dostali čeští celníci od Spojených států už na konci 90. let. Ten nejnovější stál více než čtyři miliony korun.

Marika Táborská, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme