Sámové ve Finsku dodržují o Vánocích zvyky svých předků, děti straší drsné hororové legendy

Sobí spřežení, dárky i skřítkové. To vše dnes neodmyslitelně patří k Vánocům za polárním kruhem, odkud pochází i Santa Claus. Jeho městečko se nachází ve finském Rovaniemi, kde stále žijí i původní obyvatelé severských oblastí - Sámové. I oni už Vánoce slaví podobně jako ostatní Finové, přesto někteří z nich stále dodržují i tradiční zvyky svých předků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Santa Claus v Rovaniemi

Santa Claus v Rovaniemi | Zdroj: Reuters

Santa Claus, tedy samozřejmě ten pravý, právě dorazil do své chaloupky, ke krbu a už se vítá s nedočkavými dětmi. Legendární bělovousá postava v červeném kožíšku s bílým lemem a stejně barevným čepcem, ve Finsku zvaná Joulupukki přijela, jak jinak, na saních tažených sobím spřežením. Právě tito jelenovití přežvýkavci totiž k oblasti za polárním kruhem neodmyslitelně patří, stejně jako původní zdejší obyvatelé, Sámové.

„Měla jsem svého vlastního soba od mých pěti let. Je běžné, že rodiče darují dětem tato zvířata už ve velmi útlém věku, někdy dokonce i celé stádo. Sobi nás prostě doprovázejí celým životem. Jsou pro nás zdrojem potravy, masa, kožešin, ale slouží i k výrobě různých náčiní a nářadí“,vypráví paní Ann.

Přehrát

00:00 / 00:00

Robert Mikoláš natáčel v Rovaniemi s původními obyvateli Finska. Sámové stále věří prastarým pověstem

To už se nacházíme u její farmy ležící v lese, daleko od rušné a tisíci světýlky ozářené vesnice Santy Clause. I sem, do ticha přírody ale vánoční zvyky už dorazily. V rohu srubu stojí vánoční stromek, po stěnách visí různé ozdoby, jinak tu ovšem panuje naprosté ticho. A nemukne ani žádné z dětí.

„O Vánocích nesmíte vydávat žádný zvuk, protože nablízku může být obr zvaný staalu. A když ho nějaký hluk vyruší, nikam se před ním neschováte, prošmejdí celý dům a najde si vás“, vysvětluje Ann, proč je okolo nás takový klid.

Staří Sámové totiž věřili, že toto hrůzné stvoření existuje a v některých rodinách je děsivý příběh stále živý: „Staalu má vlastní karavanu tvořenou různými zvířaty, velkými i malými, která táhnou saně. A v nich sedí obr, který má hrozný hlad a žízeň. No, a když právě uslyší nějaký hluk, zastaví, vtrhne dovnitř a dětem sežere mozek a vypije jejich krev“, pokračuje ve vyprávění hororového příběhu.

Jedním dechem ale dodává, že tuto část už svým dětem neprozrazuje. Sama si jí prý v dětství užila ažaž. Povídá jim však o tom, že Staalu je vytrestá i tehdy, když je na dvoře a v okolí domu nepořádek. I proto mají v pokojíčku uklizeno. A zejména nyní, o Vánocích.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme