Před lety zničila thajskou vesnici Ban Nam Khem cunami, dnes tam jsou nové domy

Dnes je to právě deset let, co pobřeží Indického oceánu zasáhla největší přírodní katastrofa moderní historie. Cunami zabila přes 200 tisíc lidí. Některé údaje ale uvádějí až čtvrt milionu mrtvých.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Symbolem thajské cunami před deseti lety je rybářská vesnice Ban Nam Khem

Symbolem thajské cunami před deseti lety je rybářská vesnice Ban Nam Khem | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

V Thajsku zahynulo přes 8 tisíc lidí, včetně zahraničních turistů. Převážná část obětí ale byli tamní obyvatelé. Symbolem thajské cunami se stala rybářská vesnice Ban Nam Khem, ve které zahynula více než polovina jejích obyvatel.

Moře je trochu temné, ale hladina je hladká jako na pohlednici, u břehů rybářské lodě – to je vesnice, která doslova vstala z mrtvých.

Paní Som Khi je 72 let. Na síti suší malé ryby. Loví je zeť, ona prodává. Vzpomíná, že když přišla cunami, byla kousek od břehu.

Přehrát

00:00 / 00:00

V thajské rybářská vesnici Ban Nam Khem natáčel reportér Jaromír Marek

Podařilo se jí ale utéct. Jak říká, kdo jen chvíli vyčkával, toho nemilosrdně smetla druhá vlna. Její rodina ale zázrakem přežila celá.

„Stála jsem před domem, v dálce se blížila velká bílá vlna. Nic takového jsme nikdy neviděla,“ popisuje dcera paní Som Khi.

„Měla jsem strach, říkala jsem si - zaplaví nás voda a zabije mě elektřina a tak jsem utíkala. To mě zachránilo život. Dvě minuty poté, co jsem utekla, zničila všechno vlna. Ti, co jen chvíli čekali, zemřeli.“

Ne všem se podařilo utéct. Na břehu sedí několik žen. Cunami jim vzala děti. Jak říkají, nikdy nemohou zapomenout. Během jediného okamžiku tady zahynuly skoro tři tisíce lidí, více než polovina obyvatel vesnice. Rybáři přišli o své čluny i o obživu.

„Nevěděli jsme, že se něco takového může stát, když nejprve přišel odliv, lidé vyběhli na pláž a začali sbírat ryby. Bylo jich tam plno,“ směje se Bun Song, sedmdesátník, který byl v době tragédie náčelníkem vesnice. Před deseti lety měl obrovské štěstí.

Když dorazila vlna, odnesla ho až na protější ostrov, vzdálený několik kilometrů.

Pomoc přišla do vesnice z celého světa, ze sbírek si lidé postavili nové domy a koupili nové lodě. Věří tomu, že se podobná tragédie už nebude opakovat. Několik málo metrů od moře vyrůstají nové domy.

Takhle to ve vesnici vypadalo před 10 lety | Foto: Jaromír Marek

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme