Největší kariérní pád roku si připisuje Roman Janoušek, bývalý pražský lobbista

Přezdívalo se mu Kapitán nebo lord Voldemort. Říkalo se o něm, že řídí pražského primátora Pavla Béma, a že bez jeho souhlasu neprojde na magistrátu žádná významná zakázka. Lobbista Roman Janoušek měl ale v uplynulém roce jiné starosti. Stal se hlavní postavou nejsledovanějšího soudního procesu roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lobbista Roman Janoušek

Lobbista Roman Janoušek | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Za to, že v opilosti srazil svým autem ženu a z místa nehody ujel, musel nakonec nastoupit do vězení.

„Já na to nemám žádný názor, myslím, že se stalo něco divnýho a až to budu vědět, tak vám to řeknu.“

To "něco divnýho" se lobbistovi Romanu Janouškovi přihodilo 23. března 2012. Tehdy krátce po desáté hodině dopoledne v pražské Michli srazil autem a těžce zranil ženu. Ve svém Porsche Cayene pak z místa ujížděl až k parku na Pankráci, kde ho opilého zadržela policie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vývoj případu lobbisty Romana Janouška sledoval Antonín Viktora

„Já si tu nehodu pamatuju, jako kdyby byla v husté mlze. To, že to někdo vyhodnotil, že jsem to snad spáchal úmyslně, mi připadá úplně jakoby mimo výseč,“ popsal Janoušek později svůj pohled na věc České televizi.

V uplynulém roce se snažil přesvědčit soudy, že na ženu nenajel úmyslně. Proti němu stála státní zástupkyně Jana Kadeřábková, která ho naopak vinila z pokusu o vraždu.

První rozsudek padl v dubnu, Janouškovi vyměřil 3 roky vězení za úmyslné ublížení na zdraví.

Lobbista, který míval pověst nedotknutelného a mocného muže s kontakty na nejvlivnější postavy byznysu, politiky i justice, šel v říjnu osobně vypovídat k odvolacímu soudu. A nepůsobil zrovna sebevědomě.

„Věřím, že se nám podaří přesvědčit soud o tom, že jsem to neudělal úmyslně,“ řekl tehdy médiím.

Soudkyně pražského vrchního soudu Jaroslava Maternová ale definitivní trest pro Janouška ještě zpřísnila.

„Odsuzuje se k trestu odnětí svobody v trvání 4 let a 6 měsíců. Ukládá se i trest zákazu vykonávání činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel v trvání sedmi let.“

Odsouzený lobbista Roman Janoušek nastoupil do vězení

Číst článek

18. listopadu se Roman Janoušek rozloučil se svobodou. Lékařské zprávy mu odklad trestu nepřinesly, zajistily mu pouze to, že si místo ruzyňské cely mohl trest začít odpykávat na pokoji vězeňské nemocnice.

Jeho délka se ještě může změnit, nejvyšší státní zástupce totiž podal dovolání. Žádá znovu přezkoumat, jestli Janouškův čin přece jen nebyl pokusem o vraždu.

Kauza Roman Janoušek | Foto: Český rozhlas

Anna Maňourová, Antonín Viktora Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme