Cunami smetla před lety na Srí Lance vlak se 1700 lidmi, dnes je na místě památník

Přesně před deseti lety došlo k největšímu železničnímu neštěstí v historii. 26. prosince 2004 zasáhla Srí Lanku vlna cunami, která smetla i vlak plný cestujících. Při tragédii zahynulo nejméně 1700 lidí, podle některých odhadů dokonce až dva a půl tisíce. Dnes už je železnice opět v provozu, na oběti přírodní katastrofy ale obyvatelé ostrova nezapomínají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlak, nazývaný Královna moře

Vlak, nazývaný Královna moře | Zdroj: ČTK

Do zcela přeplněného vlaku se snaží nacpat ještě další pasažéři, celkový počet cestujících se nedá ani odhadnout. Spoje z Colomba bývají vždy našlapané, hlavně o svátcích. A nejinak tomu bylo i osudného 26. prosince 2004. Podobnou tragédii si ale dnes už nikdo nepřipouští.

„Nečekám, že by se něco takového znovu stalo. Taková hrůza se přece nemůže opakovat," myslí si 34 letý Shamin. Před deseti lety přitom jel po stejné trati jako nyní, naštěstí ale vystupoval o několik zastávek dřív.

Přehrát

00:00 / 00:00

V obci Peraliya na Srí Lance natáčel reportér Robert Mikoláš

„V půl desáté ráno se přihnala první vlna. Vlak, nazývaný místními Královna moře, se zastavil, voda se valila všude kolem něj. Vyděšení vesničané utíkali do vnitrozemí, někteří se ale schovali za vlak nebo vylezli na střechu, mysleli, že tam budou v bezpečí. Druhá vlna smetla všechny," vzpomíná jeden z obyvatel vesnice Peraliya.

Stojíme na přechodu, závory zdvižené, z blízkého domku pokřikují děti, nad nimi modrá obloha.

„Čekám na tatínka, přijede z Telwatty," vyhrkne 13 letý kluk stojící v malé čekárně. Na neštěstí z roku 2004 si pochopitelně nepamatuje, jeho otec ale možná přijede vlakem taženým lokomotivou, kterou cunami odnesla, jako by to bylo pírko, přestože vážila osmdesát tun.

Železničáři jí však spolu s dvěma vagóny opravili a v roce 2008 opět zprovoznili. Oběti železniční katastrofy pak odpočívají pod kamenným památníkem stojícím blíž u oceánu, vedle hlavní silnice.

Před lety zničila thajskou vesnici Ban Nam Khem cunami, dnes tam jsou nové domy

Číst článek

„Na památku 1270 cestujících a 290 vesničanů," čte text vyrytý na desce další ze zdejších obyvatel. Stovky mrtvých jsou pohřbeny na jiném místě, všechny pak připomíná obří socha Buddhy postavená díky pomoci Japonska.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme