Vltavou plavalo téměř 300 otužilců, mráz i sněžení přivítali

Teplota vzduchu nula stupňů Celsia a poměrně silné sněžení. Přesně také to dnes vypadalo na břehu Slovanského ostrova, kde si otužilci po cestě do vltavské vody, nemohly vynachválit přízeň počasí. Memoriálu Alfreda Nikodéma se zúčastnilo 288 plavců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavním závodem byl tradičně Memoriál Františka Venclovského na 750 metrů

Hlavním závodem byl tradičně Memoriál Františka Venclovského na 750 metrů | Foto: Michal Jurman

68. ročník Memoriálu Alfreda Nikodéma byl zahájen tradiční formulí „Nazdar, pohov, volno.“ Památku pražského zlatníka a otužilce letos přímo ve Vltavě oslavilo rekordních 288 plavců. Nic na tom nezměnila teplota vzduchu na bodu mrazu ani jiné, pro normálního smrtelníka, ne zrovna ideální plavecké podmínky.

„Začalo sněžit, takže otužilecký bůh je nám nakloněn,“ vyhodnotil ředitel závodu Tomáš Prokop. Přímo ve vodě se v těchto „ideálních podmínkách" bojovalo na ostré lokty o každý metr.

O absolutním vítězi hlavního klání na 750 metrů se rozhodovalo až v samotném finiši. Loňské vítězství obhájila pardubická plavkyně Lenka Štěrbová, která si těsný triumf nad svým reprezentačním trenérem Rostislavem Vítkem také patřičně vychutnávala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Memoriál Alfreda Nikodéma si na vlastní kůži vyzkoušel i reportér ČRo Michal Jurman

„Je to slaďoučký jak med. Med mám hrozně ráda, jsem na něm totálně závislá,“ přirovnala svůj triumf v cíli vítězka. Bez medu, který je rychlým přísunem energie totiž nedá ani ránu snad žádný otužilec.

Výjimkou v tomto směru nebyla ani nejstarší žena na startu letošního ročníku, už 84letá Božena Černá. „Buďte zdravý a budete stále mlád, nezestárnete,“ radí veteránka mezi otužilci.

S podobnou motivací se ponořilo do ledové Vltavy hned několik vyznavačů zdravého životního stylu. Jen jeden z nich byl za to ale také bez ohledu na kvalitu času odměněn. Premiérově se totiž uděloval také Pohár generálního ředitele Českého rozhlasu za nejvytrvalejšího otužilce.

Získal ho Karel Paul plaval svých 750 metrů více než 24 minut, za tu dobu by vítěz mužského závodu Rostislav Vítek uplaval dva a půl stanového tratě.

V Malém sále Paláce Žofín se ale tleskalo všem stejně. Někteří, jako právě Vítek, pak v sobě ani po velkém výkonu nezapřeli trenérské návyky a pustili se i do rychlokurzu zimního plavání. Po rychlé instruktáži tak v ledové vodě skončil i reportér ČRo Michal Jurman.

Kdo se chce věnovat zimnímu plavání, musí umět trpět | Foto: Michal Jurman

Michal Jurman, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme