Umělecký vzestup roku zažil herec Marek Daniel. Ztvárnil Havla i lobbistu Blaníka

Ještě před rokem herce Marka Daniela znali spíš fanoušci improvizovaného divadla nebo "artových" filmů, dnes zná jeho tvář skoro každý televizní divák. V seriálu České století hraje postavu Václava Havla a v internetovém sitcomu Kancelář Blaník zase všehoschopného lobbistu Tondu Blaníka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herec Marek Daniel

Herec Marek Daniel | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Vystudoval dřevařskou průmyslovku a rok po listopadové revoluci se dostal na brněnskou JAMU. Tam se potkal s herci Josefem Poláškem, Tomášem Matonohou i Pavlem Liškou. Ti začali kromě klasického herectví bavit lidi i projektem Komediograf nebo vtipnými výstupy v pořadu Na stojáka.

„Já si ty věci píšu sám; většinou je napíšu od A do Z. Pak je ale typ scénky, kde vymyslím, jak to bude, a pak už bohaprostě improvizuju,“ přibližuje Marek Daniel, jak tyto výstupy vznikají.

Přehrát

00:00 / 00:00

Marek Daniel říká, že dokáže běhat před kamerou nahý, a když projektu věří, nemá zábrany. Jeho role připomněla redaktorka Michaela Vetešková

Hrál v některých televizních pořadech i filmech, ale až po více než patnácti letech od ukončení studia přišla velká role ve snímku Marka Najbrta Protektor. A za ní nominace na Českého lva.

Přitom chybělo málo a Marek Daniel ve filmu nehrál. V jednom z pořadů Radiožurnálu řekl, že musel přesvědčit režiséra o tom, že je na první pohled krasavec a sukničkář.

„Já jsem se chlapům na to vůbec nehodil, ale potom, co vlastně říkal Marek, tak že ještě to byl jakýsi vtip toho člověka nebo jakási samovolná komika, která z něj v určitých chvílích vypluje.“

Dlouholetá spolupráce s režisérem Najbrtem pokračovala dál. Přizval ho i k natáčení politického sitcomu Kancelář Blaník. Společně vytvořili postavu arogantního lobbisty Tondy Blaníka.

Většina dílů Kanceláře Blaník reaguje na aktuální témata a problémy. Marek Daniel do sitcomu přispívá čas od času i svými nápady a prosazuje to, co řekl před pár lety redaktorům Českému rozhlasu.

„Nechce se mi moc hrát v seriálech, nechce se mi hrát v současných 'letních komediích', když to řeknu zjednodušeně.“

Kancelář Blaník je podle něj jiným seriálem, než na jaký jsou Češi zvyklí. Seriál teď vytváří také režisér Bohdan Sláma, s kterým se Marek Daniel setkal při natáčení oceňovaného filmu Venkovský učitel.

Nejnověji ho režisér televizní série České století Robert Sedláček obsadil do role dramatika a bývalého prezidenta Václava Havla. Podle recenzí postavu uchopil přesvědčivě, v některých momentech může mít divák dokonce pocit, že sleduje skutečného Václava Havla.

Herec Marek Daniel sice před kamerou působí jako extrovert, ale od médií se drží stranou. Rozhovor pro Český rozhlas před nedávnem odmítl s tím, že toho řekl o postavě Václava Havla i Tondy Blaníka už víc než dost.

Největší kariérní pád roku si připisuje Roman Janoušek, bývalý pražský lobbista

Číst článek

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme