Film Exodus se nesmí promítat v Maroku a Egyptě. Prý kvůli nepřesnostem

Egypt zakázal promítání nového velkofilmu režiséra Ridleyho Scotta. Snímek „Exodus: Bohové a králové“ je totiž podle tamních úřadů historicky nepřesný. Film ale v kinech neuvidí ani obyvatelé Maroka, mimo jiné z náboženských důvodů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisér Ridley Scott (vpravo) a herci Christian Bale a Maria Valverde na premiéře snímku Exodus: Bohové a králové

Režisér Ridley Scott (vpravo) a herci Christian Bale a Maria Valverde na premiéře snímku Exodus: Bohové a králové | Zdroj: Reuters

Egyptským úřadům především vadí, že slavné pyramidy ve filmu budují židé. Podle historiků je totiž postavili Egypťané asi 1000 let před příběhem, který snímek vypráví.

Cenzorům se nelíbí ani to, že rozestoupení Rudého moře, přes které vede Mojžíš svůj lid do země zaslíbené, není ve filmu zobrazeno jako zázrak, ale jako následek zemětřesení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Velkofilm Exodus se nesmí promítat v Maroku a Egyptě. Cenzorům se nelíbí údajné historické nepřesnosti ani výběr herců

Úřady podle BBC také kritizují, že snímek ukazuje historii z pohledu sionismu. Islám, který v Egyptě i Maroku převládá, navíc zakazuje zobrazovat Boha i jeho proroky. Pro muslimy je tedy chybou už to, že Mojžíš ve filmu figuruje jako postava.

Režisér Ridley Scott si vyslechl kritiku i za herecké obsazení. Joel Edgerton a Christian Bale, kteří ztvárnili hlavní role, jsou totiž běloši, přestože příběh se odehrává na Blízkém východě. Scott se podle britského listu Daily Mail hájil tím, že výběr herců musel podřídit vkusu těch, kdo mu na film dali peníze.

Pozdvižení ale před pár měsíci způsobil i sám představitel Mojžíše. Christian Bale totiž postavu proroka popsal jako barbarskou a schizofrenní.

Zákazy promítání filmů nejsou ve světě až tak neobvyklé. Například v Číně se nesměl promítat snímek Tomb Raider – Kolébka života s Angelinou Jolie v hlavní roli. Podle čínských cenzorů totiž nelichotivě zobrazoval čínskou společnost.

Rusko a Kazachstán zase svého času nedovolily promítat Borata coby vyloženě urážlivý film. A třeba v Thajsku nesměl na plátna snímek Anna a král s Jodie Fosterovou, protože by se prý dal vykládat jako výraz neúcty vůči thajskému králi.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme