Na konci příštího týdne se oteplí, leden bude teplotně průměrný

Chladné počasí z posledních dní vydrží ještě na začátku příštího týdne, v jeho závěru se ale začne postupně oteplovat. Leden pak bude teplotně průměrný, srážek by mělo být méně. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

teploměr

teploměr | Foto: stock exchange

Dlouhodobý teplotní průměr od 29. prosince do 25. ledna je v České republice minus 1,6 stupně Celsia.

Nadcházející čtyři týdny se od něj podle meteorologa Josef Hanzlíka neodchýlí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké bude počasí na konci letošního a začátkem příštího roku, popsal na Radiožurnálu meteorolog Josef Hanzlík

„Dlouhodobý výhled naznačuje, že by mělo docházet k postupnému oteplování. Ve druhé polovině ledna budou teploty stoupat až několik stupňů nad nulu, nicméně nočních mrazů se nezbavíme. Takže zimní charakter počasí bude nadále zůstávat,“ řekl Hanzlík.

V příštím týdnu budou ještě i denní teploty klesat hluboko pod nulu, nejnižší se mohou pohybovat okolo minus sedmi stupňů.

„V období před Silvestrem a Novým rokem dojde i k uklidnění větru, takže teploty by ojediněle mohly klesat až k minus dvaceti stupňům a v mrazových kotlinách potom může být i přes minus 30,“ doplnil meteorolog.

Zatím nejtepleji v tomto období bylo v roce 2007, kdy průměrná teplota dosáhla 3,8 stupně Celsia. Naopak v roce 1985 se propadla na minus 8,4 stupně.

Průměrný úhrn srážek činí na konci prosince a v prvních lednových týdnech 36 milimetrů. Meteorologové jich nyní očekávají méně. Dosud nejchudší na srážky byl rok 1961, kdy se úhrn dostal na deset milimetrů.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme