Pyrotechnici odpálili v areálu skladů ve Vrběticích poškozenou munici

Z areálu s muničními sklady ve Vrběticích na Zlínsku odpoledne zazněl řízený výbuch. Pyrotechnici tam odpálili poškozenou munici, kterou našli při čištění areálu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do areálu muničnho skladu ve Vrběticích přijela asi stovka vojáků. Na snímku vojenské kontejnery u Haluzic

Do areálu muničnho skladu ve Vrběticích přijela asi stovka vojáků. Na snímku vojenské kontejnery u Haluzic | Foto: Roman Verner

„Dnes to byl jediný řízený výbuch. O tom, jestli se budou opakovat i v dalších dnech, bych v tuto chvíli nechtěl spekulovat. Bude záležet na stavu nalezené munice,“ řekl Radiožurnálu mluvčí zlínské policie Petr Jaroš.

Pyrotechnici začali areál, kde v říjnu a v prosinci vybuchly dva muniční sklady, čistit v pondělí a pracovali tam i o vánočních svátcích. Podle Jaroše je chvílemi přibrzdilo pouze sněžení na Štěpána, současné ochlazení vliv na práce nemá.

Munici, která nebude schopná převozu, pyrotechnici zlikvidují přímo v areálu, munici schopnou převozu uskladní na místě, kde bude připravena k pozdějšímu odvozu. Asi 14 kilometrů dlouhý bezpečnostní okruh střeží armáda. Na místě je asi 200 vojáků.

Podle zprávy ministerstva vnitra bylo v 27 skladech uloženo asi 7000 tun materiálu, který zahrnoval 1000 tun výbušniny. Firmy, které si sklady pronajímají, část munice odvezou svým zákazníkům. Zbytek půjde do skladů v Květné na Svitavsku.

Sklad číslo 16, který s 58 tunami vojenského materiálu vybuchl 16. října, i sklad číslo 12, jenž s 98 tunami explodoval 3. prosince, si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení.

Muniční sklad ve Vrběticích | Foto: Český rozhlas

Martin Hromádka, Michaela Široká Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme