Inspektoři varují před nelegální pyrotechnikou. Nejčastěji se objevuje v příhraničí

Před silvestrovskými oslavami se Česká obchodní inspekce (ČOI) zaměřila hlavně na prodejce zábavní pyrotechniky. Kontroluje nejen kamenné obchody, ale také na tržnice. Problémy s nepovolenými výrobky mívají často stánkaři v příhraničí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Inspektror ČOI na tržnici

Inspektror ČOI na tržnici | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

Petardy, rakety nebo kulové pumy. Tradiční oslavy nového roku se nikdy neobejdou bez zábavní pyrotechniky. A také bez zranění.

Za desítky pohmožděnin a tržných ran často můžou nelegální výrobky, které nemají řádné testy. Česká obchodní inspekce proto v posledních dnech více kontroluje prodejce.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČOI se před Silvestrem zaměřila na prodejce pyrotechniky. Podrobnosti zjišťovala Petra Benešová

„V letošním roce Česká obchodní inspekce provedla celkem 225 kontrol se zaměřením na pyrotechniku a se zjištěním bylo 31. Pouze dvě se týkaly prodeje zakázané pyrotechniky vyšší třídy na tržnicích,“ říká mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Právě stánkaři a trhovci mohou prodávat jen pyrotechniku první kategorie, tedy například prskavky, bouchací kuličky nebo vystřelovací konfety. Často ale inspektoři najdou na tržnicích i vyšší kategorie výrobků, jako jsou petardy nebo rakety. Pak hrozí prodejcům sankce.

„Pokud prodejce prodává takzvanou vyšší třídu na tržnicích, tak tam Česká obchodní inspekce s prodejcem povede správní řízení,“ upozorňuje Fröhlich.

Pro pyrotechniku raději do specializovaného obchodu

Lidé by tak raději měli nakupovat pyrotechniku ve specializovaných kamenných obchodech. Na výrobcích musí být zkušební a certifikační značka, český návod, údaje o výrobci a dovozci. Nesmí chybět ani kategorie nebezpečnosti, podle které by se měli orientovat i prodejci. Tak, aby se nebezpečné petardy nedostaly do rukou malým dětem.

„Ne ve všech případech je dodržována otázka, kdy ten výrobek může nabývat určitá osoba, která dosáhla věku. Tam máme určitá omezení,“ popsal předseda Českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva Milan Kukla.

Zakázaná pyrotechnika | Foto: Dagmar Cestrová

První kategorii - prskavky, kapsle do pistolí - si mohou koupit mladiství starší patnácti let. Plnoletí dostanou v obchodě i druhou kategorii, tedy fontány, petardy nebo kompaktní efekty. Větší ohňostroje z kategorie tři obchodníci prodají jen lidem starším 21 let. Čtvrtá kategorie je pak dostupná pouze pro certifikované odpalovače ohňostrojů.

„Některý výrobky mohou nabývat pouze osoby odborně způsobilé. To jsou profesionální odpalovači ohňostrojů, kteří dělají velké ohňostroje,“ dodal Milan Kukla.

V posledních deseti letech hasiči častěji zasahovali kvůli zábavní pyrotechnice. Zatímco na Silvestra v roce 2004 hasili třináct požárů, v roce 2013 už to bylo 58 požárů. Nejvíce jich je v Praze, Středočeském a Moravskoslezském kraji.

Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme