Mění se pravidla pro vyúčtování tepla, končí rozpočítávání podle plochy bytu

Od nového roku se mění pravidla pro měření spotřeby tepla v domácnostech. Tam, kde se náklady na topení doteď rozpočítávaly mezi jednotlivé byty podle plochy, musí být nově měřidla. Vyúčtování by tak mělo být spravedlivější. Domácnosti zaplatí jen tolik, kolik skutečně spotřebují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

radiátor, topení

radiátor, topení | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

„Mám je tady už hodně dlouho. Bydlíme tu přes 20 let a máme je tu určitě přes deset let,“ říká Miroslava Buchbauerová.

Indikátory spotřeby tepla má na všech radiátorech v bytě v pražských Řepích. Jednou za rok z nich technik přijede odečíst naměřené hodnoty.

Změna v zákoně se tak paní Buchbauerové nedotkne. Tisíce českých domácností si ale měřidla musí pořídit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kvůli změně v zákoně o hospodaření energií musí být v bytech od nového roku měřidla spotřeby tepla, vyúčtování by měla být spravedlivější

„Bude se to týkat domácností v nových domech, které už mají vlastní rozvod tepla z kotelny. To znamená, že každý byt má svůj vlastní okruh topení a na ten je nutno podle nové vyhlášky posadit měřidlo, neboli kalorimetr,“ říká ekoporadce Karel Srdečný.

V domech s takzvanými stupačkovými rozvody stačí osadit na jednotlivé radiátory indikátory spotřeby tepla, jak potvrzuje i Petr Cikhart ze společnosti INMES.

„Bytový kalorimetr přijde na 2,5 tisíce a výš jen v materiálu. K tomu se musí připočítat i práce, a tak se průměrná cena bude pohybovat někde kolem 3 tisíc korun bez daně. Indikátor stojí kolem 350 až 400 korun,“ vysvětluje.

Tyto náklady hradí majitel nemovitosti. „Pokud je to třeba společenství vlastníků, tak se to může platit ze společného fondu oprav,“ dodává ekoporadce Karel Srdečný.

Řada domů ale možná nestihne měřidla koupit včas, to si myslí i Petr Cikhart. „Prováděcí předpis, který k tomu měl být, vyšel 7. listopadu. Mnoho lidí na to čekalo,“ doplňuje.

Státní energetická inspekce podle ústředního ředitele Pavla Gebauera plošné kontroly neplánuje. Vyúčtování a hlavně rozpočítávání tepla na jednotlivé domácnosti prověřuje dlouhodobě.

„V případě, že se jedná o nějaké dlouhodobé porušování, je rozpočítáváno způsobem, který vůbec neodpovídá vyhlášce, samozřejmě přistupujeme i k postihům a vyžadujeme nápravu,“ vysvětluje Pavel Gebauer.

Za porušování vyhlášky mohou od nového roku právnické osoby ve správním řízení dostat pokutu až 200 tisíc korun.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme