Nejen sníh po celý rok nabízí francouzské zimní středisko Les Deux Alpes

Ve Francii se konečně dočkali a na horách napadl sníh. Sněžení ale přišlo v řadě horských středisek spolu s vichřicí, a tak si v Alpách na opravdu příjemné lyžování musí ještě chvíli počkat. Mohou se ale radovat z toho, že závěr roku bude na sněhu. Ve středisku Les Deux Alpes takové starosti nemají, protože spolu s Tignes patří k nejvýše položeným místům ve Francii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lyžování na Stubaiském ledovci, Tyrolsko

Lyžování na Stubaiském ledovci, Tyrolsko | Foto: Vojtěch Berger

„Výhodou našeho střediska je nadmořská výška, máme nejlepší podmínky ve Francii, protože můžeme lyžovat až do výšky 3600 metrů nad mořem, přírodní sníh máme po celý rok a po celý rok se tu dá lyžovat.“

„Každý si může vybrat a bez ohledu na to, zdali je na horách ve Francii obecně sníh či není, můžeme říci, že u nás je vždy alespoň 90 procent sjezdovek otevřených a lyžování je tu velmi kvalitní,“ říká ředitel turistického centra v Les Deux Alpes.

Přehrát

00:00 / 00:00

Francouzské zimní středisko Les Deux Alpes navštívil redaktor ČRo Jan Šmíd. Vydal se i na vrchol ledovce

I tady se vám může stát, že narazíte na krajany. „Doporučuji všem vyjet lanovkou úplně na vrchol ledovce. Vidíte tam i Mont Blanc a jiné hory. Saint Bernard, mekka horolezců, je také blízko. To také nabízíme hostům v létě, aby se tam podívali."

„Když je bouřka a na vrcholu se nedá lyžovat, doporučujeme hostům, aby se šli podívat do vesničky, která je ještě hodně starodávná, všechny domy jsou z kamenů,“ říká paní Ivona pocházející z Brna. Ta v Les Deux Alpes žije se svým manželem už šestým rokem a společně tu provozují hotel.

„Dnes je mlha, ale když je hezky, tak odsud vidíme Mont Ventoux, tady odsud máme nádherný třistašedesátistupňový výhled. Je tu velká zima mínus dvanáct, ale kvůli studenému větru je to spíše mínus dvacet,“ vysvětluje turistický průvodce na vrcholu ledovce.

Zpáteční cesta lanovkou dolů z ledovce nabízí úžasný výhled na obrovské pláně obsypané lyžaři. Do střediska se návštěvníci nejlépe dostanou z Grenoblu a lyžovat tu mohou prakticky pořád.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme