Několik set lidí stále čeká na záchranu z hořícího trajektu, operaci ztěžuje rozbouřené moře

V Jónském moři pokračuje snaha o záchranu stovek pasažérů hořícího trajektu Norman Atlantic. Podle italských úřadů zahynul na palubě jeden člověk. Z lodi plující pod italskou vlajkou z řeckého Patrasu do italské Ancony se už podle řecké pobřežní stráže podařilo evakuovat asi sto padesát lidí. Na trajektu bylo podle řeckého ministerstva pro námořní dopravu 478 pasažérů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Požár na trajektu Norman Atlantic

Požár na trajektu Norman Atlantic | Zdroj: ČTK

Požár se stále nepodařilo uhasit. Dvě třetiny trajektu už shořely. Loď se stala neovladatelnou a směřuje k pobřeží Albánie. Asi 300 lidí přitom stále čeká na trajektu na záchranu. Někteří se telefonicky spojili se svými rodinami a popisují situaci jako velmi chaotickou.

"Loď je stále v plamenech, podlaha pálí, nevíme, jak dlouho můžeme vydržet," popisoval řecké televizi jeden z cestujících. Další si stěžoval, že se kvůli rozpálené podlaze se nedá dostat k záchranným člunům.

Přehrát

00:00 / 00:00

O katastrofě trajektu Norman Atlantic mluvil ve vysílání Radiožurnálu námořní kapitán Karel Zeman

Největším nepřítelem záchranářů je počasí. Vítr zesílil a loď se zmítá ve vysokých vlnách. V oblasti je prudký déšť s krupobitím a síla větru dosahuje desátého stupně na dvanáctistupňové Beaufortově škále.

Podle námořního kapitána Karla Zemana tak silný vítr zvedá vlny až do deseti metrů. Strhává taky pěnu z hřebenů vln, což snižuje viditelnost.

Na místě je několik řeckých lodí, požární loď, tři vrtulníky a pátrací letoun C-130. Na záchranné operaci se podílejí také italské a albánské úřady.

Právě vrtulníkům se podařilo dostat k lodi do takové blízkosti, aby záchranáři mohli z paluby vytahovat cestující. Dostanou pryč ale vždy maximálně dva a to trvá asi 15 minut. Operace je proto velmi zdlouhavá a bude zřejmě trvat celou noc.

Podle agentury AP hořícímu trajektu bezprostředně nehrozí potopení. Záchranné čluny ale kvůli vlnám nemohou přirazit k trupům velkých lodí.

Záchranný člun z hořícího trajektu Norman Atlantic | Foto: ČTK

Tísňový signál loď vyslala ráno, kdy byla asi 33 námořních mil od malého ostrova Othonoi. Hořet začala auta v podpalubí a plameny se rychle rozšířily do dalších částí plavidla. Mezi pasažéry je 268 Řeků, ale také Francouzi, Němci, Nizozemci, Italové, Rakušané a Turci.

Norman Atlantic má výtlak 26.900 tun
Provozuje ho řecká společnost ANEK
Postaven byl v roce 2009
(Reuters)

Řecký ministr námořní dopravy Miltiadis Varvitsiotis prohlásil, že se jedná o jeden z nejdramatičtějších případů na moři v řecké novodobé historii. Ujistil ale, že záchranáři nikoho na lodi nenechají bez pomoci.

„Děláme všechno, co můžeme, abychom zachránili všechny na palubě. Nikdo nezůstane v této těžké situaci bez pomoci. Je to jedna z nejsložitějších záchranných operací, které jsme kdy vedli. Plavidla, která jsou nedaleko trajektu nám dávají naději, že máme na místě dost sil k záchraně lidských životů.“

Záchranná operace bude pokračovat i v noci.

Dvě nákladní lodě se srazily u Raveny

Počasí komplikuje záchranu lidí i u další lodní havárie. Dvě nákladní plavidla se srazila nedaleko severoitalského přístavního města Ravena. Jedna z nich, turecké obchodní plavidlo, se přitom potopila. Druhým účastníkem kolize je loď plující pod vlajkou Belize.

Při nehodě zemřel jeden člověk. Nejméně po dalších dvou námořnících se ještě pátrá. Na palubě turecké lodi bylo v době neštěstí nejspíš 11 námořníků. Čtyři z nich se už podařilo dostat do bezpečí. Zbytek posádky záchranáři objevili a s pomocí helikoptér se je pokoušejí vytáhnout z moře.


Zvětšit mapu

Igor Maňour, Pavla Smetanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme