Slavná venezuelská zmrzlinárna zavřela, kvůli krizi není mléko

Ve Venezuele museli zavřít obchod se zmrzlinou, zapsaný do Guinessovy knihy rekordů. Provozovna, která nabízela 863 různých druhů zmrzliny, nemohla dál vyrábět kvůli nedostatku mléka. Na černém trhu mléko sice je, ale cena je až šestkrát vyšší a to si prý podnik nemůže dovolit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

"Vážení turitsté a zákazníci. Je nám líto, ale nemůžeme vás obsloužit pro nedostatek mléka," oznamuje cedule na dveřích cukrárny

"Vážení turitsté a zákazníci. Je nám líto, ale nemůžeme vás obsloužit pro nedostatek mléka," oznamuje cedule na dveřích cukrárny | Foto: Facebookový profil stránek cukrárny Heladeria Coromoto

Zmrzlinárna Coromoto v horské Meridě zavřela na Vánoce. Po svátcích už se ale pestrobarevný neón na ulici nerozsvítil a prázdné zůstaly vaničky na zmrzlinu s takovými příchutěmi jako pivní, fazolová, kalamárová, Miss Venezuela, Jurský park, studená kachna nebo šťastná mládež.

Do kdy bude zavřeno, majitelé zatím neřekli. Ve Venezuele jsou nedostatkové některé základní potraviny, například maso, cukr nebo mouka. Chybí taky toaletní papír, pneumatiky, nemocnice nemají léčiva a zdravotnický materiál.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci ve Venezuele informoval zpravodaj David Koubek

Kvůli regulaci výměny domácí měny chybí devizy a firmy nemají dovozcům čím platit. Obyvatele také trápí velké zdražování. Inflace je přes 60 procent a ceny jdou stále výš.

Socialistická vláda prezidenta Nicoláse Madura obviňuje opozici a podnikatele z ekonomické války proti socialistické revoluci. Podnikatelé a spekulanti podle něj zvyšují ceny a skupují zboží do tajných zásob.

Vláda proto zavedla cenovou regulaci základních potravin a některé dotuje. Jenže tyto levné potraviny se pak začaly hromadně pašovat, zejména do sousední Kolumbie. Venezuelská státní kasa je navíc závislá na příjmech z ropy a ta celosvětově zlevňuje.

Nedostatek zboží se podepsal na prezidentově popularitě, která rychle padá.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme