Mráz nahrál Jizerské padesátce

28. prosinec 2014

Před necelým rokem museli organizátoři kvůli nedostatku sněhu zrušit Jizerskou padesátku. Letos má slavný běžkařský závod odstartovat 11. ledna. Ještě před pár dny ale řada lidí pochybovala, že se uskuteční. Vysoké teploty připomínaly minulou sezonu, jenže včera na horách konečně napadl sníh a obleva podle meteorologů v příštích dnech nehrozí. To samozřejmě pořadatelům výrazně nahrává.

Na stadionu v Bedřichově už v sobotu aktuálně naměřili téměř šest stupňů pod nulou, sněžná děla běžela naplno, všude kolem bylo bílo. Mstní běžecké tratě byly v rámci možností, upravené. Trojnásobný vítěz Jizerské padesátky Stanislav Řezáč už může absolvovat jeden z tréninků v rámci příprav na nový ročník Padesátky . Konečně to dává smysl, sníh je tady a veseleji je pro lyžaře také na dalších místech, kudy povede trasa slavného závodu.

„Co jsem se koukal na počasí, do pátého ledna má být pod nulou. Na vrškách by se to už dalo odjet i teď,“ nabízí Stanislav Řezáč čerstvé informace o sněhových podmínkách také z jiných částí trati. A když se tedy zkušeného laufaře zeptáte, zda věří, že bude za dva týdny stát na startu Jizerské padesátky, s úsměvem odpoví: „Padesátka bude na 99 procent.“ A to přesto, že se mu ještě na Štědrý den na zelené louky dobře nekoukalo.

Tímhle pohledem ale netrpěl, ovlivnit podmínky stejně nedokáže, a tak pouze doufal, a vlastně stále ještě doufá, protože organizátoři závodu ještě nemají vyhráno.

„Je to domácí závod, byla by to škoda, kdyby se nejel…,“ říká.

Není se co divit, sníh každopádně chyběl, a to se pochopitelně promítlo na přípravě člena Silvini Madshus Teamu. Trénink v zahraničí byl nutností, posledního kvalitního lyžování si ale Řezáč užil už před dvěma týdny v italském Livignu, kde se zúčastnil prvního dílu světové série Swix Ski Classics.

„Celkem kilometrů mám nalyžováno, natrénováno dost. Budu přesto proti Skandinávcům trochu v nevýhodě, tam už mají 14 dní sníh. Ale prověří to první kilometry. Když mi neujedou, mohl bych bojovat o přední pozice,“ dodává Stanislav Řezáč

autor: David Nyč
Spustit audio