Tohle jednou skončí katastrofou! Zubaři jsou ohroženým druhem, varuje prezident stomatologické komory

5. leden 2015

Snažíte se pro sebe a svou rodinu sehnat nového zubaře – a marně? Není se čemu divit. Zubních lékařů totiž ubývá a situace bude v budoucnu zřejmě ještě horší, varuje dlouholetý prezident České stomatologické komory. Jsou zubaři ohroženým druhem?

„62 % zubních lékařů je dnes starších 50 let – a dokonce celá pětina zubařů je starší 60 let. Výchova zubního lékaře na vysoké škole přitom stojí docela dost peněz, školy, které dostávají málo peněz, proto nepřijímají mnoho nových studentů,“ upozorňuje zakladatel České stomatologické komory Jiří Pekárek. „Jednou to skončí katastrofou!“ varuje.

Jaká existují možná řešení? V zásadě jsou trojího druhu: více studentů na vysokých školách, převedení části péče na dentální hygienistky a přijímání zubařů-cizinců ze zemí mimo Unii. „Ministerstvo zdravotnictví by se mělo dívat dopředu na delší dobu než čtyři roky,“ doporučuje Jiří Pekárek.

Ani pokud patříte mezi ty šťastné, kteří už svého zubaře mají, stále ještě nemáte vyhráno. Jít k zubaři, to dnes totiž není vůbec levná záležitost. Někteří pacienti přitom mají pocit, že si zubaři účtují i to, co by měly hradit pojišťovny. „Pojišťovny bohužel platí velmi málo – za dětskou plombu například od pojišťovny dostaneme 120 korun!“ upozorňuje Jiří Pekárek.

Čtěte také

Hygiena je základ!

Toužíte po tom své návštěvy u zubaře udělat co nejpříjemnější? Pak, byť to zní jako klišé, rozhodně nezanedbávejte prevenci. „Nebudu popírat vliv dědičnosti, přesto je tento vliv malý. A pokud jsme už nějaké zubní onemocnění v rodině měli, tím spíš se o zuby musíme starat,“ doporučuje stomatolog.

Čtěte také


Jak vybrat správnou zubní pastu?
„Podle řady lékařů není zubní pasta na rozdíl od mechanické očisty kartáčkem podstatná. Tento názor zcela nesdílím, přesto radím: nedbejte na reklamy. Pořiďte si obyčejnou pastu s fluoridy,“ radí prezident České stomatologické komory.

Důsledná hygiena je rozhodně základem péče o chrup a dásně. „Dentální hygienistky umí vyčistit chrup od povlaku a poradit, jak si správně čistit zuby. To je třeba individuálně vysvětlit každému pacientovi zvlášť,“ soudí Jiří Pekárek.

A jaká by měla být základní výbava toho, kdo v péči o své zuby nechce nic zanedbat? Správný zubní kartáček, zubní pasta s fluoridy a v některých případech i mezizubní kartáčky.

autor: als
Spustit audio