Příznivé prognózy pro českou ekonomiku? Pro nás nic závratného, míní předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků

29. prosinec 2014

Česká ekonomika v příštím roce dále poroste, uvádějí prognózy ekonomů: HDP se zvýší o 2,5 %, nezaměstnanost bude dále klesat a inflace zůstane nízká.

„Každý, kdo vyrazil o Vánocích do obchodů viděl, že i spotřebitelé jsou méně ostýchaví," potvrdil předpovědi hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek.

Růst oživí především domácí spotřeba, předpovídá analytik. „Eurozóna není v ideální kondici a nepomáhá k rychlejšímu růstu české ekonomiky."

Můžeme očekávat i mírné zvýšení mezd, které si podle Marka firmy mohou dovolit, také díky nízké inflaci.

V roce 2008 před krizí se nezaměstnanost v Česku pohybovala mezi 4 až 5 %, ale na tato čísla si budeme muset ještě chvíli počkat, dodal ekonom.

„Aktuálně nejdynamičtějším oborem je zpracovatelský průmysl, zejména se daří automobilkám a navazujícím odvětvím, jako je výroba plastů, gumy a podobně.“

Předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků Bedřich Danda předpokládá, že v příštím roce poroste obor stavebnictví.

„Teď jde o to, jestli takovou silou, aby lidé, kteří byli propuštěni, se dokázali do oboru vrátit."

Prognóza růstu průměrné mzdy Dandu příliš neuspokojuje. "Průměrná mzda vůbec nevyjadřuje výše výdělků 70 % našich občanů."

Ve státních zakázkách vidí zástupce živnostníků naději: pokud stát bude investovat, průmyslu to pomůže.

"Něco se ale říká, a něco jiného se plní. Fakt je ten, že vláda je na investice připravena a záměr má širokou podporu. Situace pro živnostníky ale není nikdy tak optimistická, jak tvrdí analytici," připomněl Bedřich Danda.

autoři: oci , bid
Spustit audio