Nelíbí se vám podmínky Facebooku? Nebuďte na něm, říká David Slížek

Facebook, Twitter, Google+, LinkedIn – i tyto sociální sítě používá internetový odborník a šéfredaktor serveru Lupa.cz David Slížek. Víme, co tyto služby dělají s našimi osobními údaji a fotografiemi?

Chování lidí na sociálních sítích se podle něj nemění. Lidé stále nejsou dostatečně opatrní v tom, co sdílejí. „A sdílejí i věci, které by neměli. Třeba osobní informace nebo velmi soukromé fotografie,“ připomíná David Slížek. Podle něj bychom neměli zapomínat, že internet je veřejný prostor. „Vše, co na internetu publikujete, se může dostat do nepovolaných rukou,“ varuje.

I fotografie, kterou ukážete na Facebooku pouze svým přátelům, je veřejná. „Přátelům nic nebrání fotku uložit jinam nebo sdílet,“ připomíná. V takovém případě pak nad svými osobními informacemi ztrácíte kontrolu.

Čtěte také

Neměli byste také zapomenout na to, že sociální sítě sledují vaše zájmy, místa, ze kterých se přihlašujete, nebo třeba písemnou konverzaci. To všechno k marketingovým účelům. Facebook bere v potaz nejen to, co děláte na samotné sociální síti, ale také chování na webech, které obsahují facebooková tlačítka nebo jiné nástroje.

Co s tím? A jak David Slížek hodnotí uplynulý rok na českém internetu? Ptala se moderátorka Helena Šulcová.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , šše
Spustit audio