Porošenko se prý v půli ledna setká s Putinem, Merkelovou a Hollandem

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes oznámil, že se 15. ledna setká v kazašské metropoli Astaně se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. Tématem by měl být konflikt na východě Ukrajiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko | Foto: European Parliament

„Můj diplomatický rok začne 15. ledna schůzkou v Astaně v takzvaném normandském formátu. Ministři zahraničí mají za úkol vypracovat program jednání a návrhy rozhodnutí pro tento summit,“ řekl Porošenko na tiskové konferenci.

Ukrajinský prezident se po svém květnovém zvolení poprvé setkal s Putinem při červnových oslavách výročí vylodění spojenců v Normandii za druhé světové války; schůzku pomohli zprostředkovat francouzský prezident a německá kancléřka.

V Moskvě nejmenovaný ruský diplomat podle agentury TASS potvrdil, že 15. leden je jedním z možných termínů schůzky v normandském formátu.

Přes 4700 obětí

Boje mezi proruskými separatisty a vládními vojsky na východě Ukrajiny si od dubna vyžádaly více než 4700 obětí, bojovníků i civilistů.

V současné době sice oficiálně panuje mezi vládními vojsky a proruskými separatisty příměří, stále však dochází mezi oběma stranami k dílčím střetům. Kyjev dnes oznámil dalšího mrtvého – dvacetiletý voják prý zahynul při přestřelce s doněckými povstalci u Mariupolu.

Moskva stále popírá, že by se jakkoli angažovala v ukrajinské krizi, ačkoli podle Kyjeva by povstání proruských separatistů na východě Ukrajiny bez ruských zbraní, bez ruských vojáků a bez ruských peněz už dávno vyhaslo.

V důsledku ruské anexe Krymu a konfliktu na východě Ukrajiny zažívají vztahy mezi Ruskem a Západem nejhorší krizi od konce studené války.

ČTK, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme