Vyhláška zakazující odevzdávat šrot do sběren bude platit v Chomutově. Lidé se jí ale nemusí řídit

29. prosinec 2014

Obyvatelé Chomutova, kteří od ledna budou chtít odevzdat kovový šrot nebo papír do sběrny, budou muset strážníkům městské policie dokázat, odkud šrot mají. Původně vyhláška zakazovala odevzdávat šrot do sběren úplně, město by ale muselo dát obyvatelům více možností, jak s odpadem naložit.

„Město jako původce odpadu, kam bude patřit od 1. ledna i ten kovový odpad, musí vytvořit podmínky pro ten sběr a svoz tak, aby občané mohli odevzdávat ten sběr do sběrných míst, které vytváří město. Ať jsou to kontejnery nebo sběrná místa jako taková. Takže my úplně stoprocentně odevzdat ten sběr kovový například do sběrny ještě nemůžeme,“ vysvětluje na úvod primátor Chomutova z ČSSD Jan Mareš, proč nebude od ledna vyhláška o zákazu odevzdání kovového a papírového odpadu do sběren tak úplně platit.

Město musí nejprve obyvatelům nabídnout dostatek možností, jak se tohoto odpadu zbavit.

„Budou vznikat sběrná místa, budou vznikat termíny, dneska už jsou kontejnery na papírový odpad. Tyhle věci už město částečně řeší a bude je řešit a v roce 2015 dotahovat do té podoby, aby to bylo komfortnější pro občany,“ dodává Mareš.

Sběrny a bezhotovostní platby?

Problémy s tzv. šroťáky má navíc částečně vyřešit i novela zákona o odpadech, která by měla sběrny donutit k tomu, že za odkoupený šrot nesmí vyplatit hotovost. Peníze vyplatí na účet.

„Zákonodárci schválili bezhotovostní platbu ve sběrnách při výkupu. Jestli to takhle rychle bude fungovat, to já neumím říci,“ vysvětluje chomutovský primátor.

Zašli jsme do jedné z chomutovských sběren, ale obsluha nám nedokázala říct, jak budou vyplácet peníze za vykoupený šrot.

Majitel této sběrny mimo mikrofon řekl, že vyplácet bude peníze tak, jak doposud, protože mu zatím nikdo neřekl, jak má podle novely zákona postupovat jinak.

Při zmínce o bezhotovostním vyplácení jen poznamenal, že to krádeže kovu nevyřeší, protože se vždy najde někdo, kdo dá tzv. šroťákům číslo účtu, které mají předložit. Převedenou platbu si pak majitel účtu z většiny ponechá.

Města kvůli sběračům kovů přicházejí ročně o desetitisíce

Chomutov přichází ročně o majetek za desítky tisíc korun. Jde většinou o poklopy od kanálů nebo jiný městský majetek, který končí ve sběrnách. Proto budou od ledna strážníci kontrolovat namátkově ty, kteří kov do sběren vozí.

„Městská policie bude kontrolovat známé kárkaře - už víme, o jaké lidi jde. Budeme kontrolovat, co tam odváží a vůbec, kde k tomu šrotu nebo nákladu přišli. Pokud nebudou schopní prokázat původ, tak samozřejmě se kárka i s tím nákladem zabaví,“ popsala postup strážníků Iveta Svatošová z chomutovské Městské policie.

autor: Jan Beneš
Spustit audio