Kritizovaná funkcionářka, uznávaná rozhodčí. Dagmar Damková slaví 40. narozeniny

Jedna z nejvýraznějších postav českého fotbalu posledních let Dagmar Damková slaví čtyřicetiny. Šéfka komise rozhodčích FAČR má za sebou úspěšnou rozhodcovskou kariéru, její působení mezi funkcionáři českého fotbalu je ale kontroverznější.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dagmar Damkové přešla z role na hřišti do funkce předsedkyně komise rozhodčích FAČR

Dagmar Damkové přešla z role na hřišti do funkce předsedkyně komise rozhodčích FAČR | Foto: www.bohemians.cz/PJMl

„Když někdo zůstane ležet, musíme vědět proč. Může simulovat, může mít křeče, ale mohl dostat i ‚naloženo‘,“ dokázala si Dagmar Damková jako rozhodčí zjednat respekt mezi svými kolegy v kabině i na trávníku u hráčů.

Přitom být jednou z prvních žen v mužském fotbale, to leckdy nebylo zrovna nejpříjemnější. „Někdo to furt nemůže zkousnout – ženská v mužském sportu, navíc ve vedoucí pozici. Možná byla v něčem ta cesta jednodušší, ale kdybych byla kopyto první stupně, bylo by jedno, že jsem ženská.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Jako fotbalová rozhodčí dosáhla Dagmar Damková téměř všeho, připomněl reportrér ČRo Jan Suchan

Protože ale Dagmar Damková kopyto prvního stupně nebyla, stala se v Česku první ženou mezi prvoligovými rozhodčími, postupně pískala i vypjaté zápasy včetně derby pražských S a uspěla také na mezinárodní scéně mezi ženami.

Řídila finále olympijského turnaje, mistrovství Evropy i Ligy mistrů a semifinále světového šampionátu. „Už nevím, co víc bych mohla dosáhnout. Jediné, co nemám, je, že jsem nepískala finále MS, jinak všechno," vzpomíná Damková.

Na hřišti uměla zkrotit i proslulé bouřliváky jako Tomáše Řepku, přitom připouštěla tvrdší hru a zápasy zbytečně „nekouskovala". Získala si tím i přízeň fanoušků i třeba písničkáře Jaromíra Nohavici, který o ní složil písničku Růže mezi trny.

Do konce rozhodcovské kariéry Dagmar Damkové v srpnu 2011 byla přezdívka „růže mezi trny" pochvalou, poté, od začátku kariéry funkcionářské, spíš posměškem. Za tři a půl roku ve funkci předsedkyně komise rozhodčích zase získala řadu odpůrců.

„Když je kritika oprávněná, tak ano. Ale co si člověk kolikrát přečetl nebo vyslechl, to zůstává rozum stát. Když je jasná penalta, nebo naopak být neměla, já to řeknu, a pak mě kvůli tomu kamenují, tak co si mám myslet? Co o tom mám říct? Co víc udělat?“ ptá se Dagmar Damková.

Její kritici asi nejčastěji poukazují na to, že za jejího šéfování komisi rozhodčích zahrávala Plzeň mnohem více pokutových kopů než ostatní týmy a že rozhodčí obecně zápasy řídí tendenčně ve prospěch klubu ze západočeské metropole, odkud Damková pochází a kde žije.

Sama funkcionářka si myslí, že její podřízení tendenčně nepískají. „Mají podepsaný nějaký kodex a sami si musí vyhodnotit, jestli jim to za to stojí, nebo ne,“ ví dnes čtyřicetiletá předsedkyně komise rozhodčích.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve funkci předsedkyně komise rozhodčích čelí Damková kritice i kvůli vztahu s Romanem Berbrem

Její důvěra ale bezbřehá není. „Vždycky říkám, že za nikoho nebudu dávat ruku do ohně. Mám v životě pět lidí, který věřím, tím to končí. Je to jako velká firma – 60 lidí. Těm do hlavy nikdo nevidí.“

Například bývalý uznávaný mezinárodní rozhodčí Ivan Grégr nepovažuje za šťastné, že se Dagmar Damková nebo její životní druh a místopředseda Fotbalové asociace Roman Berbr stýkají s funkcionáři Plzně, ani on si ale nemyslí, že by rozhodčí chybovali ve prospěch Viktorie cíleně.

„Za nás se říkalo, že se pomáhá Spartě nebo Dukle. Je to vždycky, ale myslím si, že není takový rozhodčí, že by šel s vědomím: ‚Dnes musím pomáhat Plzni, nebo na mě budou oškliví.‘ Možná podvědomě, ale určitě ne úmyslně,“ věří bývalý sudí.

„Je tam asi daleko větší tlak. Když jdete pískat Barcelonu nebo Real Madrid, tak v podvědomí je, že to jsou top kluby,“ připouští Dagmar Damková.

Kromě předsedkyně české komise rozhodčích je také členkou komise rozhodčích Evropské fotbalové unie UEFA. Podle Romana Berbra z toho český fotbal vytěžil třeba i neodpískání penalty za faul Lukáše Váchy v kvalifikačním utkání v Turecku. Damková na jeho slova reagovat nechce.

Podobně si nepřeje spojovat svou funkci s kariérním růstem mezinárodního rozhodčího z Plzeňského kraje Pavla Královce. „Vždycky je lepší, když v komisi někdo z té země je, než když tam nikdo spřátelený není,“ říká obecněji dnes 40letá Dagmar Damková.

Jan Suchan, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme