Praha chybovala při čerpání eurodotací na úpravu hřišť či varovné SMS, tvrdí NKÚ

Město Praha chybovalo v čerpání evropských dotací. Uvedl to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který se zaměřil na to, jak se v letech 2007 až 2013 čerpaly peníze z programu s názvem „Praha – Konkurenceschopnost“. Nejvážnější chyby zaznamenali kontroloři v Praze 11, kam patří třeba velké sídliště Jižní Město. Minulé vedení radnice pochybení odmítá, to současné se chce obrátit na policii a státní zastupitelství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto)

Nejvyšší kontrolní úřad, NKÚ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Nejzávažnější chyby NKÚ odhalil u projektu s názvem „Revitalizace nevhodně využívaných ploch v Praze 11“. Na něj získala městská část ze státního rozpočtu a z evropských peněz 33,4 milionu korun. Vylepšit se mělo celkem 66 hřišť nebo plochy před bytovými domy.

Městská část však podle kontrolorů nedokázala prokázat, že se práce, na něž peníze z dotace šly, skutečně udělaly.

Přehrát

00:00 / 00:00

O kritice NKÚ, která se týkala čerpání dotací v Praze, natáčel redaktor Jan Charvát

„Praha 11 si nechala z dotací proplatit práce za 10,5 milionu korun, aniž by kontrolorům prokázala, že dodavatel tyto práce skutečně odvedl. Například u revitalizace hřišť odvezl dodavatel na skládku 362,8 m3 železobetonu, městské části přitom vyfakturoval vybourání 3255 m3 tohoto materiálu. Podobně dodavatel fakturoval i v případě víceprací a bouracích prací,“ píše se ve zprávě na webu NKÚ.

Starosta Prahy 11 a bývalý opoziční zastupitel Jiří Štyler z Hnutí pro Prahu 11 viní z chyb předchozí vedení radnice. „Celá tato skutečnost je dalším důkazem hospodaření minulého vedení,“ řekl. Stávající vedení městské části se prý kvůli tomu obrátí na policii a státní zastupitelství.

Podle Štylera také firma, která zakázku na revitalizaci získala, nepodala nejlepší nabídku. „My už jsme tenkrát poukazovali na to, že nevyhrála nabídka nejvýhodnější,“ řekl Štyler.

Bývalý místostarosta Prahy 11 Jan Meixner z ODS však odmítá, že by zaplatila firmě víc, než bylo potřeba.

„Tvrdím, že je v pořádku cena za množství odvezeného betonu. Vím, že kolegyně, která to měla na starosti, opakovaně dokládala, že to bylo tehdy a tehdy tam a tam tolik a tolik kubických metrů. Proto ta faktura je správná,“ řekl Meixner.

V případě, že by se kritika ukázala jako oprávněná, upozorňuje Meixner, že by městská část mohla o peníze zpětně přijít.

„Pokud by se ta informace potvrdila, že jsme vyčerpali na dotacích, ať už odkudkoli, peníze, které nám nepatřily, tak je musí městská část vrátit,“ konstatoval Meixner.

Oproti plánům 60krát dražší

Kromě nejasností kolem obnovy hřišť kritizoval NKÚ také čerpání peněz na systém automatického varování Pražanů prostřednictvím textových zpráv. Projekt za 8,6 milionu korun je podle kontrolorů příliš drahý.

„Žadatel o dotaci v projektové dokumentaci počítal s tím, že po třech letech bude systém využívat 4 až 8 tisíc uživatelů. Ve skutečnosti se do systému informování a varování do konce třetího roku jeho fungování přihlásilo jen 444 občanů, institucí a firem, takže náklady na jednoho uživatele přesáhly 19 tisíc korun a byly šedesátkrát vyšší, než autor projektu předpokládal,“ píše NKÚ ve své zprávě.

A nedostatky kontroloři zjistili i na úrovni řízení a kontroly operačního programu Praha - Konkurenceschopnost.

„Šlo například o nedostatečné oddělení funkcí při kontrole projektů, u kterých bylo příjemcem dotací hlavní město Praha, nedostatečné prověřování, zda nedochází k dvojímu financování projektů, nebo chyby při ověřování žádostí o platbu. NKÚ doporučil organizačně oddělit zaměstnance, kteří kontrolují program, od těch, kteří mají na starosti jeho správu a poskytování evropských peněz, případně dokonce dotace z programu čerpají,“ píše se na webu NKÚ.

Podle pražského magistrátu se hlavní město bude chybami zabývat a prošetří všechny projekty, u kterých úřad zjistil nedostatky.

kov, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme