Thatcherová si psala s prominentním zběhem z KGB, ukazují odtajněné archivy

Margaret Thatcherová od začátku vkládala velké naděje do Michaila Gorbačova. Potvrzují to britské vládní dokumenty, u kterých dnes skončil režim utajení. Materiály obsahují třeba také reakci britské vlády na černobylskou tragédii, našel se ale i osobní dopis, který britská premiérka v roce 1985 poslala prominentnímu zběhovi z KGB Olegu Gordijevskému.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský Národní archiv

Britský Národní archiv | Foto: Jiří Hošek

„Je to výjimečný dopis. Z materiálů se dočteme o utrpení Gordijevského, který nevěděl o osudu své rodiny v Sovětském svazu. Premiérce v dopise napsal, že bez rodiny pro něj život nemá smysl. To paní premiérku evidentně velmi zasáhlo, když mu odepsala zpátky, jak moc s ním cítí, protože je sama matkou. Celkový tón dopisu Thatcherové Gordijevskému je velmi emotivní,“ soudí analytik britského Národního archivu Simon Demissie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Británie odtajnila vládní dokumenty z let 1985 a 1986. Nahlédl do nich i zpravodaj Jiří Hošek

Specialista na moderní dějiny ukazuje text dopisu, kde ministerská předsedkyně uvádí, že „vždycky existuje naděje a že Británie udělá všechno pro to, aby Gordijevskému pomohla překonat obtížné dny“.

„I další materiály jasně ukazují, že zběhnutí šéfa londýnské rezidentury KGB bylo obrovskou událostí, která masivním způsobem ovlivnila i dění v tehdejším Sovětském svazu. Vládní dokumenty ukazují, že si Britové okamžitě uvědomili důležitost Gordijevského. Díky němu zjistili úplně nové skutečnosti o činnosti sovětských agentů ve Spojeném království. V důsledku Gordijevského odhalení Británie vypověděla neskutečný počet 25 sovětských diplomatů,“ popisuje Simon Demissie.

Blahopřání Michaila Gorbačova Margaret Thatcherové k narozeninám z britského Národního archivu | Foto: Jiří Hošek

S Gorbačovovými i o bramborách

Z odtajněných dokumentů vyplývá, že Margaret Thatcherová vkládala velké naděje do Michaila Gorbačova, a to dokonce ještě předtím, než se stal sovětským lídrem. Simon Demissie mluví o „zvláštní pozitivní chemii“, která se vypěstovala nejen mezi oběma státníky, ale i jejich partnery.

„Michail Gorbačov se ženou třeba poslali Margaret Thatcherové velmi bezprostřední blahopřání k narozeninám. Už v loni odtajněných materiálech bylo vidět, že si členové britské vlády už v roce 1984 uvědomovali důležitost Gorbačova. To bylo patrné i v době skonu generálního tajemníka Černěnka, kdy Thatcherová pochopila, že musí jet na jeho pohřeb a setkat se s Gorbačovem. Chtěla, aby se jejich vztah udržel a rozvinul,“ říká Simon Demissie.

Margaret Thatcherová | Foto: Wikipedia Commons

Ve vládních dokumentech se dočteme, že se členové britské vlády bavili s manželi Gorbačovovými o všem možném, včetně brambor.

Britský ministr zemědělství Michael Jopling při jedné příležitosti zpochybnil kvality sovětských kuchařských receptů. Raisa Gorbačovová se na to konto omluvila za původní nepřesnost s tím, že ve skutečnosti existuje 500 sovětských receptů, jak uvařit brambory, a nikoli 300, jak původně uvedla.

V archivu lze najít poznámku státního tajemníka na ministerstvu zemědělství Ivora Llewelyna, který do Downing Street napsal: „Máme tu kuchařku… je v ruštině… pokud tam máte někoho, kdo čte rusky a má rád brambory, moc rádi mu ji půjčíme…"

Korespondence mezi Thatcherovou a Gordijevským | Foto: Jiří Hošek

Vláda se bála ekologických i politických dopadů Černobylu

Reputace Michaila Gorbačova v britských vládních kruzích ale dostala povážlivou trhlinu v roce 1986 po havárii černobylské jaderné elektrárny. Tu londýnská vláda od samého počátku i přes nedostatek informací brala nesmírně vážně. Už 1. května třeba vyzvala britské studenty žijící v Minsku a Kyjevě, aby okamžitě opustili Sovětský svaz.

„Britská vláda měla strach ohledně dopadů havárie na životní prostředí, ale taky obavy politického rázu. Byl tam strach z radioaktivního spadu, kontrolovalo se ovzduší i mléko. Je patrné, že se kusé informace, které přicházely ze Sovětského svazu, považovaly za přítěž pro vzájemné vztahy. Kabinet paní Thatcherové se obával dopadů na vnímání jaderné energetiky a na vztahy mezi zeměmi. Jsou to zase nesmírně zajímavé dokumenty, které dokládají, o jak těžkou dobu se jednalo,“ dodává Simon Demissie.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme