Litva od Nového roku přechází na euro, jako poslední pobaltská republika

Od Nového roku se v Litvě bude platit eurem. Malá pobaltská republika se připojí k eurozóně jako 19. země, která evropskou měnu používá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Litevci se připravují na přijetí eura od Nového roku

Litevci se připravují na přijetí eura od Nového roku | Zdroj: Reuters

Se zavedením společné evropské měny souhlasí podle prosincového průzkumu, který si objednala centrální banka, 53 procent Litevců.

V jiném průzkumu, který si nechala zpracovat euroskeptická organizace Evropané spojení pro demokracii, byla většina dotazovaných proti euru. Vadila jim hlavně skutečnost, že se evropská měna přijímá bez referenda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Litevci se připravují na přijetí eura od Nového roku. Mluvil o tom zpravodaj ČRo ve Vilniusu Vít Pohanka

„Nicméně většina hlavně mladých lidí, se kterými jsem ve Vilniusu mluvil, bere euro jako hotovou věc a přínos pro litevskou ekonomiku,“ říká zpravodaj ČRo v Litvě.

Euro už přijaly i ostatní dvě pobaltské republiky – Estonsko už v roce 2011 a Lotyšsko začátkem letošního roku. Zkušenosti s evropskou měnou jsou v obou zemích dobré.

Zavedení eura je v Litvě navíc považováno za politický krok, který zemi podle přesvědčení hlavně mladých lidí víc zakotví v Evropě a obrní proti ruskému vlivu.

Litevci se trochu obávají zvýšení cen, ale právě zkušenost v Lotyšsku nebyla po přijetí eura před necelým rokem tak zlá. Proto se čeká sice mírné zvýšení inflace, ale nemělo by jít o nic dramatického.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme