Českému filmu právě končící rok moc mezinárodních úspěchů nedopřál

Jak si vedl český film v právě končícím roce? Podle kritiků moc dobře ne. Snímků, které opravdu zaujaly, bylo málo a velké úspěchy film až na malé výjimky neslavil ani na mezinárodním poli. Koncem roku na sebe navíc ne úplně v dobrém upozornil i Státní fond kinematografie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fair Play - Judit Bárdos a Eva Josefíková

Fair Play - Judit Bárdos a Eva Josefíková | Foto: Negativ Film Productions

Premiér bylo podle odborníků dost, ale kvality málo. Filmový režisér, producent a člen prezidia České filmové a televizní akademie Ondřej Trojan říká, že by to mělo být naopak.

„Úroveň současné české kinematografie mi připadá strašně rozkolísaná, dost slabá. Na mezinárodním poli se to projevuje ještě více. O český film zájem není velký. A když, tak se to týká titulů, o kterých diváci ani nevědí, že přišly do kin.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Za rokem 2014 v českém filmu se ohlíželi Tomáš Pilát a Marek Blaho

Jedním z mála českých filmů, o kterých se mluvilo i ve světě, je Cesta ven. Snímek o možnostech a nemožnostech uplatnění Romů se dostal na festival v Cannes.

„Pro mě pocit, že lidé, kteří nejsou herci, nebyli k tomu předurčeni, se dostali do Cannes, je dobrý,“ váží si účasti na festivalu režisér Petr Václav.

Do bojů o Oscary vyslala Česká filmová a televizní akademie film Fair Play. Do konečného výběru se nedostal, ale zaujal nejen české diváky.

Film o státem organizovaném dopingu v 80. letech minulého století se rodil těžce. „Nikdo o tom nechtěl mluvit, všichni se bojí, nikdo nechce československý sport a sportovce pošpinit,“ připouští režisérka Andrea Sedláčková.

Do kin se ale letos dostávaly i dokumenty. Jeden z nich, Magický hlas rebelky, si dokonce odvezl z karlovarského festivalu diváckou cenu. Portrét Marty Kubišové natočila Olga Sommerová. A jak zpěvačka vzpomíná, natáčení s ní bylo občas hodně dobrodružné.

Marta Kubišová a Václav Neckář v dokumentu Magický hlas rebelky | Foto: Česká televize

„Olga je pěkný partyzán. Protože já jsem akorát věděla, že se někam ten den pojede. Nevěděla jsem, jestli to bude desítka, nebo dvanáctka. A hlavně mě ta náplň, kterou Olga chtěla, vždycky překvapila.“

Filmový podzim byl také ve znamení udělení státních vyznamenání režisérům Robertu Sedláčkovi a Filipu Renčovi a rozdělení patnácti milionů korun třem filmovým projektům.

Z toho deset milionů dostane film o Lídě Baarové režiséra Renče. Část radních Státního fondu kinematografie hned po vyhlášení výsledků řekla, že s tím nesouhlasí. Rozhodnutí je ovšem platné a nevratné.

Tomáš Pilát, mkp, Marek Blaho Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme