Petra Kvitová začala sezonu drsnou porážkou, pak vyhrála Wimbledon i Fed Cup

Tenistka Petra Kvitová zažila výtečný rok 2014 se dvěma velkými tituly z Wimbledonu i Fed Cupu. Právě wimbledonské vítězství jí zajistilo titul sportovce roku. Na začátku sezony totiž zvládla velmi složité období, první grandslamový turnaj opustila už po prvním kole.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petra Kvitová podruhé vyhrála Wimbledon

Petra Kvitová podruhé vyhrála Wimbledon | Zdroj: Reuters

„Je to pro mě těžko pochopitelné a těžko se to kouše, protože signály, že by to takhle mělo vypadat, na předchozích turnajích v Sydney nebo v Perthu nebyly,“ obtížně snášel porážku na Australian Open trenér Petry Kvitové David Kotyza.

Petra Kvitová dorazila do Melbourne k prvnímu grandslamovému turnaji sezony plná očekávání, s vydařenou přípravou a slušnými výkony v zádech, jenže senzačně vypadla hned v prvním kole.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rok Petry Kvitové připomněl reportér ČRo Jaroslav Plašil


„Hlava byla bloknutá a nějak se neodblokovala,“ snažila se tehdy najít nějaké vysvětlení pro nečekanou porážku samotná tenistka.

Tvrdá rána přišla v nejméně vhodnou chvíli, ale českou tenistku nesrazila. V tréninku nepolevila, a i když kvůli rozchodu s Radkem Štěpánkem do budoucna přišla o špičkového kondičního kouče Marka Všetíčka, na nejdůležitější turnaj roku byla výborně připravená. 5. července 2014 vyhrála slavný Wibledon, už podruhé ve své kariéře.

„Směju se těm, co brečí, ale teď jsem se rozbrečel. Vím, co to pro ni znamená, zažili jsme toho hodně a nebylo vše jen růžové. Předvedla mimořádný výkon v nejtěžší chvíli, to je i výpověď o ní,“ chválil v Anglii svou svěřenkyni David Kotyza.

„Je to něco, co v ní přirozeně je. Pod tlakem okolností a vývoje kariéry to někdy může ustupovat do pozadí, ale toto je její základní věc,“ doplnil další důležitý muž týmu – psycholog Michal Šafář.

„Já už jsem pak jen figurka, co ten tenis hraje, a můžu si sama za to, jestli se to podaří. Lidé, které mám okolo sebe, pro mě znamenají hrozně moc. Nepochybovali o mně a pořád věřili, že se to může zase povést. Po ročníku 2011, kdy jsem strašně vyletěla, pro mě bylo hrozně těžké se s tím vyrovnat,“ vrací důvěru Petra Kvitová.

„Myslím, že si druhého titulu vážím víc než prvního. Poprvé jsem celý turnaj odehrála bez většího tlaku, letos byl tlak obrovský,“ srovnávala teniska oba wimbledonské tituly.

Na ten současný navázala ještě výhrou a finálovou účastí na dvou velkých turnajích v Číně, a pak také fantastickým představením ve Fed Cupu. Našla dalšího světově respektovaného kondičního kouče i nového přítele.

Oproti minulosti také mnohem směleji promluvila o pozici světové jedničky. „Samozřejmě bych ráda byla světovou jedničkou, nebudu říkat, že ne, to bych lhala,“ dává si Petra Kvitová další cíl.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme