Itálie zkontroluje loď, která vyslala nouzový signál. Údajně pluje s uprchlíky

Řecké námořnictvo odvolalo poplach vyhlášený dříve kvůli nákladní lodi Blue Sky, která se dnes dostala do problémů. Tísňový signál vyslala posádka na cestě mezi řeckým ostrovem Korfu a jižní Itálií. Na palubě plavidla s moldavskou vlajkou nezaznamenal řecký vrtulník nic podezřelého a kapitán lodi ujistil pilota, že je všechno v pořádku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranný člun z hořícího trajektu Norman Atlantic

Záchranný člun z hořícího trajektu Norman Atlantic | Zdroj: ČTK

Plavidlo se podle mezinárodního systému automatické identifikace lodí přiblížilo do vzdálenosti asi deseti kilometrů od břehů jižní Itálie.

„Vrtulník vojenského námořnictva přemístil na palubu nákladní lodi Blue Sky M, na jehož palubě je údajně 600 migrantů, tři pracovníky pobřežní stráže, aby zkontrolovali navigační podmínky lodi,“ citovala agentura AFP z prohlášení italského námořnictva.

Agentura AP s odvoláním na mluvčího vzdušných sil uvedla, že k lodi plující pod moldavskou vlajkou byly vyslány dvě helikoptéry.

Z plavidla byl několik hodin předtím u řeckého ostrova Korfu vyslán nouzový signál, ale podle řeckých úřadů byla loď technicky v pořádku. S kapitánem komunikovaly podle řeckých médií vrtulník řecké pobřežní stráže i válečná fregata Navarino. Velitel lodi prý ubezpečil, že nemá žádný problém a že směřuje do Itálie.

Po informaci o nouzovém telefonátu, kdy loď byla nedaleko ostrova Othonoi severozápadně od Korfu, se vyrojily spekulace, že na palubě lodi jsou stovky migrantů, případně ozbrojenci.

Nedaleko ostrova Korfu se v neděli nacházel i trajekt Norman Atlantic, na kterém vypukl požár. Za dramatických okolností z něj evakuovali přes 400 lidí a podle posledních informací si nehoda vyžádala 11 obětí. Panují ale nejasnosti ohledně toho, kolik vlastně pasažérů bylo na palubě a počet mrtvých se tak ještě může zvýšit.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme