Egyptský soud zakázal židovským poutníkům navštívit hrobku rabína

Soud v Egyptě nepovolil každoroční pouť k hrobce uctívaného rabína Abú Hasíry. Důvodem je prý nevhodné chování židovských poutníků. Většina přijížděla z Izraele, to místním lidem pravděpodobně vadilo nejvíce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Židé v Praze zahájili chanuku bohoslužbou v Jeruzalémské synagoze

Židé v Praze zahájili chanuku bohoslužbou v Jeruzalémské synagoze | Foto: Filip Jandourek

Podle soudu si obyvatelé města opakovaně stěžovali na konzumaci alkoholu a mísení společností mužů a žen během pouti.

Soudce také přikázal odstranit hrobku ze seznamu státem chráněných památek. O tom ale ještě musí definitivně rozhodnout egyptské ministerstvo kultury.

Záležitost hrobky Abú Hasíry není problémem náboženským, ale politickým, vysvětlil v egyptské televizi CBC jeden z místních politiků:

Židovský rabín Abú Hasíra putoval v 19. století z Maroka do Palestiny. Cestu ale nedokončil a v Egyptě zemřel. Jeho hrobka se nachází ve městě Damanhúr, nedaleko Alexandrie.

„Já osobně nemám se židovským náboženstvím absolutně žádný problém. Naopak, judaismus respektuji. Jsem ale zásadně proti sionismu.“

Soudy tradici přerušily už v letech 2001 a 2004, tentokrát se ale zákaz vztahuje i na následující roky. Zvrátit ho může jen odvolací soud.

Židovští poutníci přijížděli do Egypta od konce 70. let, kdy byly vztahy mezi oběma zeměmi po podepsání mírové smlouvy relativně vřelé.

Každý rok cestovaly z Izraele desítky ortodoxních Židů a u hrobky trávily několik dní, prováděly náboženské obřady doprovázené zpěvem, tancem nebo popíjením alkoholu.

Štěpán Macháček, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme