V Rakousku objevili obří nacistickou podzemní továrnu na zbraně hromadného ničení

30. prosinec 2014

„Tajný podzemní komplex vybudovaný ke konci 2. světové války v západním Rakousku mohl sloužit k vývoji zbraní hromadného ničení včetně atomové bomby,“ píše v britském nedělníku Sunday Times středoevropský dopisovatel Bojan Pancevski.

Obří továrna byla objevena minulý týden poblíž městečka St Georgen an der Gusen. Podle všeho je propojena se známou podzemní továrnou B8 Bergkristall, kde se vyráběly messerschmitty Me 262, první proudové letouny nasazené do bojových akcí.

Zatímco fabriku Bergkristall spojenci v roce 1945 prozkoumali, nacisté obrovskými žulovými balvany zahradili šachty vedoucí do další továrny. Ta měla rozsah 30 hektarů.

„Podle dostupných informací jde o vůbec největší tajnou továrnu na nacistické zbraně,“ míní rakouský dokumentarista Andreas Sulzer, jehož pátrání sponzorovala německá televize ZDF.

Čtěte také

Továrna podle něj hojně využívala otrocké práce vězňů z blízkého koncentračního tábora Mauthausen-Gusen. Brutální podmínky v podzemním labyrintu usmrtily podle odhadů až 320.000 zajatců.

Sulzer narazil na první zmínky o bunkrech v denících rakouského lékaře, povolaného nacisty do práce na tajném projektu. Jeho velitelem byl generál SS Hans Kammler, který mimo jiné řídil projekt raket V-2.

Logo

Fakticky ovládal 14 milionů otroků, a ačkoli šlo o mimořádně inteligentního a schopného muže, byl současně architektem plynových komor v Osvětimi.

Na konci války prý v Jílovém u Prahy spáchal sebevraždu, ale dodnes převládají spekulace, že jej Američané zajali a dali mu novou identitu výměnou za to, že bude pracovat pro ně, píší Sunday Times.

Sulzerův tým v okolí St Georgen zaregistroval zvýšenou radiaci, což by mohlo potvrzovat spekulace, že nacističtí vědci zde zkoumali možnosti výroby atomové bomby.

„Chtěli vyvinout novou raketu A4, která by nesla otravné plyny, radioaktivní materiál či nukleární hlavice,“ míní historik Rainer Karlsch.

Klíčové svědectví nalezl Sulzer u Johna Richardsona, jehož otec Donald pracoval pro předchůdce CIA, organizaci OSS. Podléhal přímo Dwightu Eisenhowerovi a na konci války měl zajistit, aby Kammler a další nacističtí vědci nepadli do rukou Sovětům.

Čtěte také

OSS už v únoru 1944 objevila na leteckých snímcích továrnu u St Georgen, na jejíž stavbu pravidelně dohlížel sám Himmler. Američané sice později továrnu Bergkristall našli, ale po pouhých dvou měsících ji museli přenechat Rusům, protože připadla do sovětské válečné zóny.

Rusové pak z ní odnesli veškeré vybavení a bunkry zasypali. Druhého křídla továrny si zřejmě nevšimli ani oni, ani Američané.

Sulzerovo pátrání minulou středu zastavily místní úřady, které po něm chtěly povolení k vstupu do historických míst. Výzkumník je nicméně přesvědčen, že v lednu kopání obnoví.

„Zdejší monstrózní dílo budovali otroci z celé Evropy, vybíraní díky svým schopnostem – šlo o lékaře, chemiky a další experty. Dlužíme těmto obětem definitivní vynesení pravdy na světlo,“ říká Sulzer.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: rma
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.