Útok ve Žďáru rozpoutal debatu o léčbě psychicky nemocných, inspekce prověřila zabezpečení škol

Rok 2014 přinesl také velmi smutné okamžiky. Na 14. říjen zřejmě nikdy nezapomenou rodiče, studenti a učitelé ze Střední školy obchodní a služeb ve Žďáru nad Sázavou. Na několik mladých lidí zaútočila nožem psychicky nemocná žena. Při snaze zachránit svou spolužačku zemřel 16letý Petr Vejvoda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté zasahují ve Střední škole obchodní ve Žďáru nad Sázavou

Policisté zasahují ve Střední škole obchodní ve Žďáru nad Sázavou | Foto: Hana Mikulincová

„Několik hodin jsme museli zůstat ve třídách, nemohli jsme na chodbu, nikam,“ vzpomíná studentka Gabriela. Budovu poté obsadili policisté a záchranáři.

„Povolali jsme zásahovou jednotku, útvar rychlého nasazení a jednotku na ochranu jaderné elektrárny. Akce se účastnil i náš policejní vyjednavač,“ přibližuje postup krajský policejní ředitel Radek Malíř.

Přehrát

00:00 / 00:00

Psychicky nemocná žena ohrožovala nožem studenty ve Žďáru nad Sázavou. Útok nepřežil 16letý Petr. Příběh připomněla Andrea Bartůňková.

Vyjednavač poté sehrál klíčovou roli, protože se nechal vyměnit za rukojmí a pachatelka zaútočila na něj. Speciální jednotka ji následně zneškodnila. Petrovi už ale nebylo pomoci.

Zaslouží si uznání, říká Pavel Závodný, který s Petrem Vejvodou v Nížkově na Žďársku vyrůstal. Podle něj byl mladý student obětavý.

„Když jsem měl nějaký problém, tak za mnou přišel a pomohl mi. Žádného kamaráda by nenechal ve štychu,“ dodává Závodný.

Někteří studenti a pedagogové chtěli, aby se na Petrův hrdinský čin nezapomnělo. Nominovali ho proto na Cenu Michala Velíška. Necelé dva měsíce po tragédii Petr skutečně ocenění in memoriam získal.

Cena Michala Velíška, rodiče Petra Vejvody | Foto: Filip Jandourek

Česká školní inspekce po útoku prověřovala, jak jsou školská zařízení zabezpečená před vstupem cizích osob. Podle inspektorů je většina škol chráněna dobře.

„Naprosto drtivá většina škol je zabezpečená dobře. Ředitelé dělají maximum,“ uvedl už dříve náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys.

Tragická událost také rozpoutala v celé republice diskusi o ústavní a ambulantní léčbě psychicky nemocných lidí.

Petra ubodala 26letá žena trpící schizofrenií. Před dvěma lety napadla v Havířově vychovatelku, která se snažila bránit sedmiletou školačku.

Opavský soud ženu na začátku letošního roku propustil z ústavu do ambulantního léčení. Policie útočnici obvinila z vraždy a braní rukojmí, hrozí jí 15 až 20 let vězení či výjimečný trest.


Zvětšit mapu

Andrea Kratochvílová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme