Zeman odpověděl senátorům na kritický dopis, hájí zahraniční politiku

Prezident Miloš Zeman odpověděl na kritický dopis senátorů z klubů KDU-ČSL a Starostů. Vyzvali ho v něm, aby se přestal vzdalovat občanům a rozdělovat společnost. Zeman ve své odpovědi, kterou dnes zveřejnil na svém facebookovém profilu, obhajuje především svou zahraniční politiku a svůj přístup k Číně nebo ukrajinsko-ruské krizi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miloš Zeman, prezident České republiky

Miloš Zeman, prezident České republiky | Foto: CC BY-SA 3.0, David Sedlecký

Senátoři prezidentovi dopis zaslali na začátku prosince. Vytkli mu v něm jeho chování vůči Rusku a Číně i „formu komunikace, kterou v poslední době volí“ a kterou se vzdaluje občanům.

Původně chtěli pozvat Zemana na schůzi Senátu, aby jim své konání objasnil. Při hlasování ale pro to nezískali dostatečný počet hlasů.

Zemanovy oficiální projevy vůči Rusku a Číně prý Česko dehonestují a dělají z České republiky nedůvěryhodného partnera v Evropské unii a Severoatlantické alianci.

Senátoři také Zemana kritizovali, že znehodnocuje lidská práva kvůli „údajným ekonomickým zájmům“ českých firem. Vyzvali ho, aby pronášel v zahraničí své projevy v češtině.

'Ekonomické zájmy českých firem jsou reálné'

Zeman svou odpověď zveřejnil s odůvodněním, že považuje za důležité trpělivě vysvětlovat své postoje, které se týkají zahraniční politiky.

„Máte pravdu v tom, že hájím ekonomické zájmy českých firem a nechápu, proč ve vašem dopise tyto zájmy označujete za údajné,“ napsal Zeman senátorům.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Zemanově odpovědi na otevřený dopis senátorů mluvili předseda senátorského klubu STAN Jan Horník a senátor a předseda SPO Jan Veleba

„Podle mého názoru jsou naprosto reálné a zahrnují jak podporu českých exportérů v zahraničí, tak podporu zahraničních investic v České republice,“ poznamenal s tím, že třeba jeho cesta do Číny umožnila pro české firmy otevřít čínský trh.

Zeman hájí i svůj postoj k Rusku. Vztah k němu prý nemá být zatěžován terminologií studené války a „je zapotřebí hledat mírové řešení ukrajinského problému, nikoliv řešení s pomocí zbraní“.

„Pokud jde o vaši poznámku o používání jazyka hostitelské země, pokládám ji za projev neznalosti, protože použití překladatelů by dvojnásobně prodloužilo dobu jednání, a protože tento způsob komunikace zlepšuje vyjednávací atmosféru,“ podotkl český prezident.

„Věřím, že i vy si uvědomujete, že při půl milionu nezaměstnaných je důležité vytvářet nová pracovní místa a že veškerá má domácí i zahraniční jednání směřují právě k tomuto cíli,“ zakončil dopis.

Zemanova odpověď senátory nepřesvědčila

„Neradi bychom vedli diskuzi přes média. Rádi bychom ji vedli přímo na půdě Senátu, kam má prezident republiky kdykoliv přístup a může vystoupit během jakéhokoliv jednání,“ řekl předseda senátorského klubu Starostů a nezávislých Jan Horník.

Dodal, že prezident senátorům svůj postoj dostatečně nevysvětlil a jeho „vyhýbavá“ odpověď je nepřesvědčila.

„Jestli někdo považuje anexi Krymu za běžnou záležitost, která se může řešit normálními politickými cestami, aniž by na to někdo upozornil, s tím nemůžu souhlasit,“ upozornil Horník.

ČTK, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme