Na Slovensku končí možnost zbavit se bezplatně akcií z kuponové privatizace. Týká se to i Čechů

Do konce tohoto roku platí lhůta, ve které lidé mohou bezplatně převést své bezcenné akcie slovenských podniků z kuponové privatizace. Tato možnost platí také pro Čechy, kteří jsou vlastníky cenných papírů slovenských podniků a firem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kuponová knížka

Kuponová knížka | Foto: Rios, Wikimedia, public domain

Podmínky transakce určuje slovenský Fond národního majetku. Ten také majitelům akcií účtuje poplatky za vedení účtu. A to vždy na počátku nového roku. Na povinnost platit upozorňuje fond i české vlastníky.

„Primárně jim přišla faktura ze slovenského centrálního depozitu cenných papírů za vedení účtu cenných papírů, kterou, ačkoliv ty akcie můžou být leckdy bezcenné, musí uhradit,“ upozorňuje právní poradce dTestu Miloš Borovička.

„Pokud se akcií, které jsou bezcenné, chtějí zbavit, mají možnost do konce letošního roku je převést na slovenský Fond národního majetku, a to bezplatně. Jaký bude postup od příštího roku, musí zveřejnit slovenský Fond národního majetku,“ dopňuje.

Slovenský FNM zveřejňuje informace na speciálním webu, na adrese www.akciebezhodnoty.sk.

V České republice má akcie slovenských společností z kuponové privatizace ve správě fondu přibližně 18 tisíc občanů. Experti doporučují předem ověřit, zda jsou akcie skutečně bezcenné, nebo zda jde o podíl na ziskové společnosti. V minulosti se tak někteří Slováci například zbavili podílu v Tatra bance.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme