Kupujte jen zábavní pyrotechniku, která je na trh uváděna legálně, doporučují pyrotechnici

Pyrotechnici a hasiči varují před nebezpečnou manipulací s petardami, světlicemi, rachejtlemi, dělobuchy a další zábavní pyrotechnikou, která je tradičně spojena se silvestrovským veselím. Kvůli neodborné manipulaci s ní vyjížděli hasiči loni k 59 požárům, což je třikrát víc než před pěti lety.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zábavní pyrotechnika

Zábavní pyrotechnika | Foto: Vlasta Gajdošíková | Zdroj: Český rozhlas

Podle šéfa pyrotechnické služby Michala Dlouhého by měly výbušniny obsahovat český návod k použití, údaje o výrobci a dovozci a datum spotřeby.

„Je potřeba nakupovat zábavní pyrotechniku pouze na místech k tomu určených. To znamená v obchodech, v žádných případech na tržnicích nebo na podobných místech,“ upozorňuje.

„Je třeba prohlédnout, aby zábavní pyrotechnika nebyla nějakým způsobem mechanicky poškozena. Musí být opatřená značkou státní zkušebny, případně evropskou homologací,“ doplňuje pyrotechnik.

Hasiči v této souvislosti připomínají, že lidé se často snaží ušetřit a kupují pyrotechniku, která nemá odpovídající povolení či atesty nebo k ní není přibalen leták s návodem na použití v českém jazyce a pak se stává, že nesprávným použitím dochází k vážným zraněním a požárům.

Statistiky hasičů ukazují, že počet výjezdů k silvestrovským a novoročním požárům stoupá. Ještě v roce 2010 to bylo jen sedmnáct případů, v posledních dvou letech se už zasahovalo skoro šedesátkrát. To je víc než trojnásobný nárůst.

Pavla Firbacherová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme