Bojová mise NATO i USA v Afghánistánu končí, koalice se zaměří na výcvik afghánských sil

Po třinácti letech v Afghánistánu oficiálně končí bojová mise, kterou pod názvem Trvalá svoboda odstartovaly Spojené státy. Následně se do ní zapojila celá Severoatlantické aliance. Od 1. ledna 2015 tak odpovědnost za bezpečnost v zemi přebírají afghánské jednotky, i nadále jim však zahraniční vojáci včetně českých budou pomáhat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojové nasazení Severoatlantické aliance v Afghánistánu po 13 letech končí

Bojové nasazení Severoatlantické aliance v Afghánistánu po 13 letech končí | Foto: Massoud Hossaini | Zdroj: ČTK

Ukončení mise už při nedělním slavnostním obřadu ohlásil její velitel, generál John Campbell. Jak prohlásil, Severoatlantická aliance a Spojené státy pozvedly afghánský lid z temnoty beznaděje a daly mu naději do budoucna.

„Od počátku bylo jasné, že v některém okamžiku musejí Afghánci převzít odpovědnost za svůj stát. A to se nyní naplno děje. Je načase a nutné to vyzkoušet. Myslím, že politická vůle Západu více se v Afghánistánu angažovat se vyčerpala. To znamená, je to v celku logický konec,“ komentuje bezpečnostní analytik František Šulc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ukončení mise ISAF v Afghánistánu komentuje publicista a bezpečnostní analytik František Šulc

Koaliční jednotky zahájily invazi do Afghánistánu na konci roku 2001, kdy v reakci na teroristické útoky v New Yorku a Washingtonu zaútočily na islamistické hnutí Taliban. Do operace Trvalá svoboda a následné operace ISAF se zapojilo i více než pět tisíc českých vojáků, deset z nich v Afghánistánu padlo.

Tu nejvyšší daň zaplatilo celkem téměř 3,5 tisíce příslušníků zahraničních jednotek. Převážnou většinu obětí, více než 2200, pak tvořili Američané.

Koaliční jednotky však i nadále budou v Afghánistánu působit, a to v rámci operace Rozhodná podpora, které se zúčastní i Česká republika.

„Pro české vojáky se v zásadě toho tolik nemění. Ta hlavní část pokračuje v operaci na ochranu základny Bagrám. Takže budou provádět hlídkovou činnost, tak jako doposud v okolí základny až do deseti kilometrů od základny. Možné ale je, že se bude zhoršovat bezpečnostní situace,“ dodává Šulc.

Úkolem mezinárodních sil však bude převážně výcvik a podpora afghánských bezpečnostních sil. V případě nutnosti ale není vyloučeno ani jejich zapojení do bojových akcí.

Robert Mikoláš, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme