Litva se o půlnoci stane 19. státem eurozóny, mladí Litevci to vítají, starší jsou obezřetní

Litva jako poslední ze tří pobaltských republik přijme dnes o půlnoci společnou evropskou měnu. Stane se tak 19. státem eurozóny. Většina Litevců přijetí eura vítá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vilnius

Vilnius | Foto: licence GNU Free Documentation License, Andrejavus

Paní Janina Balsiene je univerzitní profesorkou, která vystudovala v Praze a mluví česky. Je prý přesvědčená, že je pro její zemi přijetí eura dobrá věc:

„Věřím prostě naší vládě, věřím tomu, že je to potřeba pro růst ekonomiky. Ale na druhou stranu mám někdy obavy. Proč třeba Poláci a Češi nemají euro?“

Přehrát

00:00 / 00:00

Litva se dnes o půlnoci stane 19. státem eurozóny. Jak to vnímají Litevci, natáčel ve Vilniusu zpravodaj ČRo Vít POhanka

Někteří hlavně starší občané Litvy se eura možná trochu bojí. Nejsou si jistí, že přijetí společné evropské měny povede jenom k dobrému.

„Cítím ty obavy. Ale na druhé straně, v obchodním a ekonomickém světě jsou ty tři pobaltské republiky brány jako celý region, jako celek. A pokud dvě republiky euro už mají, je potřeba se k tomu také připojit,“ naráží paní Janina na skutečnost, že Estonsko a sousední Lotyšsko už jednotnou evropskou měnu mají.

I v Litvě nicméně panují pochybnosti. Ekonomika eurozóny přece jenom roste pomalu. Mnoho mladých lidí (podle odhadů jich bylo několik set tisíc, tedy významná část populace tohoto třímilionového národa) odešlo za prací na západ.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přijetí eura má v Litvě velkou podporu veřejnosti. O tom, co si Litevci od eura slibují, mluvil zpravodaj ČRo ve Vilniusu Vít Pohanka

Většinou ale do Velké Británie, která euro nemá. A hodně Litevců, především důchodců, se bojí umělé drahoty, kterou euro může přinést.

„Psychologické napětí pochopitelně bude. Všichni se bojí růstu cen. Naši podnikatelé se o růst cen už pokoušeli, hlavně v restauracích. Viděli jsme to v létě. Když jsem se ptala, proč je ta cena vyšší, třeba zdražily cepelíny, což je národní jídlo, o 20 procent, tak odpověděli, že kvůli euru. Ale to není možné,“ říká paní Janina.

Jinak ale naše měna byla vždycky svázaná s eurem,“ říká profesorka Balsiene. Zpravodaj ČRo Vít Pohanka dodává, že nikdo - aspoň na ulicích v centru Vilniusu - neprotestuje a netvrdí, že by Litva euro přijmout neměla.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme