Nový rok jako první tradičně přivítaly tichomořské ostrovy Samoa a Kiribati

Ve světě odstartovaly silvestrovské a novoroční oslavy. Příchod roku 2015 už od 11. hodiny středoevropského času slaví obyvatelé tichomořských států Samoa a Kiribati. Novoroční oslavy tam kvůli časovému posunu začínají jako první na světě. Největší pozornost poutají tradiční silvestrovské party v Londýně, Paříži, Sydney nebo New Yorku. Britský tisk už před vánocemi doporučil jako levné město pro novoroční večírek i Prahu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svět slaví příchod Nového roku

Svět slaví příchod Nového roku | Zdroj: Reuters

Odpočítat si začátek roku 2015 přímo na newyorském náměstí Times Square vyjde draho, včetně šampaňského, večeře a piva v přepočtu na 4 tisíce korun.

Za levnější oslavou do ciziny se podle deníku Daily Mail chystá až čtvrtina Britů. Praha s Budapeští vyšly z jeho průzkumu jako jasné jedničky, silvestr v Praze přijde prý jen na asi 1500 korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Průběh silvestrovských oslav v Sydney přiblížil spolupracovník ČRo Filip Koubek (13,37 SEČ)

Slavit se bude i ve Spojených arabských emirátech. Nejvyšší mrakodrap světa Burdž Chalífa tam pokryjí LED obrazovky, na které se bude promítat světelná show.

Nelibost vzbudila novinka u tradičního novoročního ohňostroje v Londýně. Diváci si totiž poprvé v historii musejí koupit vstupenku a to za 10 liber.

Silvestrovské odbíjení půlnoci už mají za sebou také na Novém Zélandu a v Austrálii. Obří ohňostroj v přístavu u Opery v Sydney každoročně přiláká přes milion lidí a další sledují tuto světelnou show přes obrazovky v různých částech světa. Letos bylo použito sedm tun pyrotechniky a náklady na ohňostroj dosáhnou v přepočtu 140 milionů korun.

Proslulý novoroční ohňostroj v Sydney | Foto: Reuters

Hlavní půlnoční ohňostroj budou údajně poprvé na světě snímat speciální drony. „Celý ohňostroj budou snímat v HD kvalitě, mají pod sebou připevněno šest kamer, takže snímají 360 stupňů. A dokonce lidé na dálku si budou moci zapínat, jakou kameru chtějí vidět ve svém televizoru,“ přiblížil krátce před půlnocí ze Sydney spolupracovník ČRo Filip Koubek.

Novoroční oslavy potrvají po celém světě až do zítřejšího poledne středoevropského času.

Na Times Square už cvičně spouštěli světelnou kouli, na oslavy se chystá milion lidí

Číst článek

Vojtěch Berger, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme