Společnost zažívá metamorfózu. Ženy se mění a muži se musí přizpůsobit, tvrdí psychoterapeuti

8. leden 2015

Ženský svět se mění – a muži na to musí reagovat. Tak psycholožka Ludmila Trapková, jedna z autorů knihy Žena a muž v rodině, popisuje překotně se měnící podmínky na poli mezilidských vztahů, jichž jsme dnes svědky.

„Musíme se naučit, jak žít v symetrickém páru. Muži a ženy dříve žili ve dvou odlišných nikách, dnes obývají jedinou – a je velice důležité se naučit, jak se vzájemně neplést. Každý pár dnes musí znovu a znovu vyjednávat, co má dělat žena a co muž. Je větší chaos, ale také větší možnosti tvořivosti?“ popisuje.

Dnešní společnost podle ní prochází metamorfózou. Co platilo v předchozích generacích, už dnes neplatí. „Co tedy platí? A jak to máme vyjednat? Neexistuje žádný vzor, který bychom mohli napodobovat,“ upozorňuje psycholožka.

Ženy se posunuly, muži jsou zatím v závěsu

Recept na spokojený partnerský život je podle sexuologa Vladislava Chvály, druhého autora knihy Žena a muž v rodině, zdánlivě prostý – dialog. „Žádný problém nemá být ukazován pouze z pozice muže nebo ženy,“ upozorňuje.


Dnešní ženy nejsou ochotny nechat se terorizovat, vydírat a nechat za sebe rozhodovat někoho jiného. Populace směřuje k vyrovnanému vztahu, kde si sebe partneři mohou vážit – kde není jeden dospělým a druhý dítětem.

I on zdůrazňuje fakt, že vztah mezi mužem a ženou se dnes pod tlakem okolností proměňuje. „Výrazně se posunula především ženská část populace. My muži zatím za vývojem trochu pokulháváme,“ shrnuje.

„Tento proces přitom prochází všemi rodinami – hledáme jinou rovnováhu, než jakou nám předváděli naši rodiče a prarodiče,“ uvažuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: als
Spustit audio