Ukrajina zvítězí v boji s proruskými separatisty, řekl v projevu prezident Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v novoročním projevu slíbil, že jeho země zvítězí v boji s proruskými separatisty podporovanými Ruskem. Rok 2015 bude podle něj pro Ukrajinu rokem reforem. Ty mají zemi otevřít cestu do Evropské unie. Tradiční přání úspěchů v novém roce prezident vyslovil v jazyce krymských Tatarů, rusky i ukrajinsky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko | Zdroj: Reuters

„Rok, který končí, byl nejtěžším v posledních sedmi desetiletích, od roku 1945. Krvelačný nepřítel vztáhl ruku na naše životy, území, svobodu, nezávislost," prohlásil Porošenko.

Prezident Petro Porošenko svůj projev pronesl ve společnosti vojáků a dobrovolníků, kteří na východě Ukrajiny bojují proti rebelům.

Konflikt na Ukrajině odstartovaly v listopadu 2013 bouře nevole, když tehdejší prezident Viktor Janukovyč zastavil rozhovory o přidružení k Evropské unii. Centrem dění se poté stalo náměstí Nezávislosti v Kyjevě, kde lidé demonstrovali.

Prezident Janukovyč se situaci snažil zvrátit ve svůj prospěch vydáním drastických zákonů proti demonstrantům, tím ale jen uspíšil svůj politický konec. Ze země musel prchnout za pomoci ruského námořnictva.

Do hry se vložil východní soused Ukrajiny a nakonec v březnu loňského roku hlasovala většina voličů na Krymu pro připojení k Rusku.

Zhruba měsíc po přidružení Krymu vyhlásili doněčtí a luhanští separatisté nezávislost svých republik. Konflikt na východu země si od dubna vyžádal více než 4700 mrtvých.

Ukrajina, která touží podat přihlášku ke členství v unii v roce 2020, se potýká nejen s krvavým konfliktem, ale čelí i vážné hospodářské krizi. V roce 2014 hrubý domácí produkt poklesl o 7,5 procenta a rozpočet na rok 2015 počítá s úspornými škrty.

ČTK, Anna Jadrná, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme