Regulační poplatky ve zdravotnictví končí, zůstává jen 90 Kč za pohotovost

Většina poplatků ve zdravotnictví ode dneška končí. Lidé už nebudou muset platit 30 korun u lékaře, ani za recept v lékárně. Vláda se už na podzim domluvila na tom, že nechá jen devadesátikorunový poplatek na pohotovosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automat na regulační poplatky v břeclavské nemocnici

Automat na regulační poplatky v břeclavské nemocnici | Foto: Hana Ondryášová | Zdroj: Český rozhlas

Konec většiny regulačních poplatků ve zdravotnictví kritizuje bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09:

„Nějaký regulační účinek měly a přinesly pět miliard do systému každým rokem. Ty se mohly využít k dalšímu rozvoji.“

Současný šéf resortu Svatopluk Němeček z ČSSD konec poplatků naopak vítá:

„Celková výše vykázaných regulačních poplatků včetně pobytů za hospitalizaci činila zhruba 5,2 miliardy korun. Když z toho odečteme miliardu korun navíc, kterou lékárny vykázaly a nevybraly, tak jsme někde u čtyř miliard. A když si vezmeme, že se podařilo navýšit platby státu za své pojištěnce, tak máme zhruba vyrovnanou bilanci.“

Zrušení třicetikorunových poplatků prosadila vládní koalice. Rozhodnutí vlády lidé vesměs vítají. Ukázal to průzkum společnosti Median pro Český rozhlas.

„Čím vzdělanější odpovídající, tím méně by všechny poplatky zrušil. Může to souviset i s tím, že čím vyšší vzdělání, tím vyšší je příjem. Tam už ti lidé nejsou tak citliví. Zajímavé bylo, že všechny poplatky by chtěli zrušit hlavně Pražané. Ti nám ve všech výzkumech vycházejí jako cenově velmi citliví,“ popisuje Blanka Vančurová, která průzkum zpracovala.

Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme