V Maďarsku podraží tvrdý alkohol až o 20 procent

Nový rok přináší řadu změn obyvatelům Maďarska. Například minimální mzda se zvýší asi na 340 eur, tedy zhruba na devět a půl tisíce korun. Řidiči budou platit i na dosud nezpoplatněných úsecích dálnice a v důsledku změn výše daní podraží alkoholické nápoje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vystavené lahve s alkoholem v baru

Vystavené lahve s alkoholem v baru | Foto: Petr Jindra

Novoroční předsevzetí týkající se omezení konzumace alkoholických nápojů výrazně usnadňují v Maďarsku vyšší ceny tvrdého alkoholu.

V důsledku nárůstu spotřební daně mohou stát destiláty o více než 10 až 20 procent, navíc na ně vyměří i takzvanou čipsovou daň, neboli poplatky za složky v potravinovém zboží, které jsou zdraví škodlivé a působí přírůstek tělesné hmotnosti.

Této oblasti se týká i ukončení takzvané pálenkové revoluce, v jejímž rámci si Maďaři mohli pálit 200 litrů ovocné pálenky pro vlastní potřebu ročně. V tomto roce se po výtkách Evropské komise snižuje kvóta na 50 litrů.

Dále se například rozšiřuje okruh zboží, na který jsou vyměřené ekologické poplatky. Zdraží tak například umělé květiny.

Gregor Martin Papucsek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme