Na téměř celém území Česka hrozí až do pátku náledí

Meteorologové varují před náledím. Výstraha platí téměř pro celé Česko od dnešního odpoledne až do pátečního rána. Řidiči a chodci by proto měli být opatrní. Kdo plánuje vyjet do ulic autem, měl by sledovat dopravní zpravodajství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ledovka v Teplicích

Ledovka v Teplicích | Foto: Gabriela Hauptvogelová

Už v noci na dnešek a dnes ráno komplikovaly ledovka a náledí dopravu na některých místech České republiky.

„Ledovka se již netvoří, protože na Moravě přestalo pršet. Ledovka tam ale ještě přetrvává, protože teploty se v oblasti pohybují slabě pod nulou,“ říká meteorolog Pavel Šimandl.

Meteorologové ale vyhlásili výstrahu před náledím, která je v platnosti pro všechny moravské kraje a Vysočinu od dnešních 18 hodin do pátečních 10 hodin.

Rozdíl mezi náledím a ledovkou je ve způsobu, jak vznikají. Náledí se tvoří, když postupně zmrzne voda, většinou déšť či roztátý sníh, ležící již na povrchu země. Ledovka zase vzniká při mrznoucím dešti, když z teplejších vrstev vzduchu padá déšť na jakýkoli prochlazený povrch.

Pro Čechy začíná výstraha před náledím rovněž v 18 hodin, ale končí již v pátek v 6 hodin.„Ve večerních hodinách budou teploty na většině území klesat pod nulu. Místy se proto bude vytvářet náledí a zmrazky, protože sníh tál, a vytvářela se sněhová kaše. Silnice a chodníky jsou tedy mokré, při poklesu teploty pod nulu se bude místy vytvářet náledí,“ vysvětluje Šimandl.

„Nejteplejším dnem nastávajícího období bude pátek, kdy teploty očekáváme od 2 do 6 stupňů. Na východě bude kolem 1 stupně. V průběhu dne bude od západu přibývat oblačnosti a přidá se déšť. Na víkend se vrátí zimní počasí. Bude oblačno až zataženo, v sobotu odpoledne sněžení. V polohách pod 400 metrů nad mořem déšť se sněžením. Na jihu bude pršet i na horách,“ nastiňuje situaci v následujících dnech meteorolog a dodává:

„V neděli by se teploty měly v noci pohybovat okolo nuly, přes den slabě nad nulou. Budou se vyskytovat většinou sněhové přeháňky. Bude vát čerstvý vítr, kvůli kterému se budou zejména na horách vytvářet sněhové jazyky nebo i závěje.“

Loni zemřelo na českých silnicích 633 lidí, o padesát více než v roce 2013

Číst článek

ČTK, Daniel Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme