Ačkoliv se stal milionářem, Vánoce bezdomovec František slavil na ubytovně

Bezdomovec František stále čeká na svoji třicetimilionovou výhru z loterie. Dvojice, která ho o peníze připravila, mu je dosud nevrátila. Pětašedesátiletý muž si za výhru chtěl pořídit byt, nové zuby a odjet na dovolenou. Místo toho přespává na ubytovně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezdomovec. Ilustrační foto

Bezdomovec. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Pixabay

Ještě před pár lety spal pan František na ulici. Výpomocí na metru Českomoravská si vydělal sotva pár korun. Pak ale vyhrál v loterii 30 milionů a myslel si, že se z něj stane boháč.

„Já žádné peníze zatím nemám, musím čekat. Naposledy právník říkal, že proti soudu podal odvolání a čeká,“ říká František, který přespává ve skromné ubytovně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pan František chtěl s výhrou začít nový život, koupit si byt, nové zuby a odjet na dovolenou. Zatím ale na peníze stále čeká

O výhru ho připravila dvojice Miroslav Šoška a Jana Černá. U nich si tento lehce mentálně postižený muž občas přivydělával v cukrárně. Když zjistil, že vyhrál, svěřil se prý právě tomuto páru.

Dvojice mu řekla, že k výplatě výhry jsou potřeba dva doklady a bankovní účet, což pan František neměl. Jana Černá se pak údajně v sázkové kanceláři sama prohlásila za výherkyni a převzala výhru.

Za podvod byla dvojice nedávno odsouzena na šest let vězení.

„Rozsudkem Městského soudu v Praze bylo rozhodnuto tak, že oba obžalovaní jsou povinni poškozenému uhradit 25 milionů a asi 360 tisíc korun. Tím, jak rozhodl Vrchní soud v Praze, jsou obě rozhodnutí pravomocná,“ říká mluvčí soudu Jan Fořt.

Dvojice Františkovi ale nezaplatila ani korunu, a tak soud nedávno nařídil na jejich majetek exekuci.

„Soud nařídil exekuci, jejím provedením byl pověřen úřad v Kutné Hoře a vymáhá přes 25 milionů korun,“ říká mluvčí Exekutorské komory ČR Petra Báčová.

Exekutor chce mimo jiné prodat vilu v pražských Klánovicích, kam se Miroslav Šoška a Jana Černá nastěhovali.

Exekuce ještě není pravomocná a pár může dluh do 30 dnů dobrovolně uhradit. Miroslav Šoška už do vězení nastoupil.

„Bydlím tu a stále budu. A odvolám se k Nejvyššímu soudu. Trvám na tom, že si to pan František vymyslel,“ řekla v říjnu minulého roku Jana Černá. To ještě bydlela v klánovické vile.

Kdy se pan František ke svým penězům dostane, zatím není jasné. Vymáhání dluhu může trvat několik měsíců.

Markéta Chaloupská, Dominika Píhová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme