Běhání s holemi je nový trend, běhají tak i vrcholoví sportovci

Jarní běžecké závody jako je třeba pražský maraton nebo půlmaraton už jsou několik týdnů obsazené a to je další z důkazů, že běhání pro zábavu stále prožívá boom a rekreačních běžců vytrvale přibývá. A někteří z nich běhají s holemi jako na běžkách. Na první pohled vypadají takoví běžci dost podezřele, jako by si zapomněli lyže v bufetu, ale nenechme se mýlit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běh (ilustrační foto)

Běh (ilustrační foto) | Foto: Josiah Mackenzie

Učit se běhat s holemi mohli zájemci třeba v pražské Ladronce, kde amatéry instruoval propagátor běhu Milan Kůtka.

V parku ho obklopila skupinka zachumlaných běžců. Milan Kůtka naplánoval trénink a rozdal hole, které musí držet na zápěstí jako přibité.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pět mužů a žen si v pražském parku Ladronka vyzkoušelo, jaké to je běhat s holemi

Běžecké botky vyrazily a nováčci poslouchali desítky pokynů. Zpočátku to šlo ztuha, hole byly jako živé a nechtěly poslouchat ani učitelku Michalu z Brna.

„Ráda a hodně běhám, začala jsem běhat víc na horách a na delších závodech by mi mohly hůlky pomoct. Po hodině zkoušení mám pocit, že by to mohlo fungovat. Hlavně mě nadchla ta možnost, že v zimě, kdy je kluzko a námraza, by tohle mohlo být řešení, jak běhat celoročně,“ vysvětlila Michala.

„Mně se to líbí moc, myslím, že přijde doba, kdy v Česku už nebudeme mít sníh vůbec, pak lyže zůstanou ve skříni a použijeme jen hůlky. My staří pánové máme už klouby odpálené, takže to i jim odlehčí,“ řekl Beny z Plzně.

Pětice mužů a žen to s holemi zkoušela poprvé v životě. Mnozí běžci ale cítí k novince lehké předsudky.

„Běžci se bojí, že se jim budou hole plést, budou jim překážet nebo o ně zakopnou, zraní se. Je důležité se nebát,“ dodal Milan Kůtek, který s holemi běhá už pár let.

S holemi běhají i vrcholoví sportovci jako je třeba oštěpařka Barbora Špotáková, která je už zařadila do svého tréninku.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme