Tisíce Ukrajinců vzpomněly v Kyjevě, Lvově a Oděse výročí narození Stepana Bandery

Několik tisíc lidí si hlavně na západě Ukrajiny připomnělo 106. výročí narození nacionalisty Stepana Bandery. Pochody s pochodněmi prošly několika městy a znovu rozvířily debaty o odkazu této kontroverzní postavy ukrajinské historie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výročí narození Stěpana Bandery vzpomněly tisíce jeho příznivců

Výročí narození Stěpana Bandery vzpomněly tisíce jeho příznivců | Zdroj: Reuters

"Bandera svého času říkal, že Moskva je náš nepřítel. A dnes se to potvrzuje,“ řekl jeden z účastníků. „Rusko napadlo nezávislost Ukrajiny a ukázalo, se, že Bandera měl pravdu."

Pochodu v Kyjevě se zúčastnilo asi 5 tisíc lidí. Stoupenci Pravého sektoru při něm napadli štáb ruské televize. Narození Bandery si připomněli i ve Lvově nebo Oděse.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ukrajinského nacionalistu Stepana Banderu připomněl komentátor ČRo Libor Dvořák

Stepana Banderu někteří Ukrajinci považují za hrdinu proto, že v první polovině minulého století bojoval proti ruské, německé i polské okupaci.

Jiní ho mají za nacistu a kolaboranta. Pochodu k výročí jeho narození se zúčastnilo i mnoho stoupenců ukrajinské krajní pravice.

„Nejvlastnějším smyslem jeho života bylo dát Ukrajině nezávislost, jiná věc je, že za každou cenu,“ poznamenal na jeho adresu komentátor ČRo Libor Dvořák.

„Stepan Bandera se pokoušel využít německé okupace Sovětského svazu, a když Němci táhli východním směrem přes Ukrajinu, tak se pokusil vyhlásit ukrajinskou nezávislost. Němci ovšem neměli nic takového v plánu, takže ho už po 12 dnech, podobně jako mnohé jeho spolubojovníky, jednoduše sebrali, odvezli do Berlína a řekli mu, že nic takového nepřichází v úvahu.“

Někteří Ukrajinci se za 2. světové války rozhodli pro partyzánský boj, nejprve proti Němcům, pak proti postupující sovětské armádě. V jeho čele stanul Stěpan Bandera | Foto: Public domain Ryszard Torzecki, Polacy i Ukraińcy: Sprawa ukraińska w czasie II wojny swiatowej na terenie II Rzeczypospolitej Warszawa PWN, 1993

Druhou světovou válku pak strávil v koncentračním táboře Sachsenhausen, kde údajně odmítl spolupracovat s nacisty v boji proti Sovětskému svazu. Poté na dálku řídil nacionalistický odboj v některých oblastech Ukrajiny až do přelomu 40. a 50. let.

Pro západ Ukrajiny je Bandera hrdinou, který se zasloužil o nezávislost státu, především na Polsku.

Bandera podle polských historiků vedl protipolský odboj a nařídil vraždy polských policistů. Cílem akcí nacionalistů byli také ukrajinští a ruští komunisté.

V roce 1959 Stepana Banderu zavraždil v Mnichově agent KGB.

V roce 2010 krátce před svým odchodem z funkce udělil ukrajinský prezident Viktor Juščenko Banderovi vysoké státní vyznamenání - titul Hrdina Ukrajiny in memoriam. To později ukrajinský soud Banderovi odebral.

mta, mkp, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme