Východní nádraží v Děčíně už léta chátrá. Památkáři kritizují péči Českých drah

Jedno z nejkrásnějších nádraží v zemi je obehnané plotem, který má chránit procházející lidi před padajícím zdivem. Nádraží Děčín - východ se totiž už léta pro osobní dopravu nepoužívá a tak památkově chráněná budova chátrá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Východní nádraží v Děčíně

Východní nádraží v Děčíně | Foto: Iva Zítková | Zdroj: Český rozhlas

„Je to novorenesanční budova, dalo by se říci, že je to palác. Možná by se charakter budovy dal zaměnit i s divadlem,“ vypráví Oto Chmelík, děčínský archivář, člen Děčínsko-podmokelské vlastivědné společnosti.

S kolegy vydal v roce 2007 knihu Děčín, železniční křižovatka českého severu. Národní technické muzeum přišlo s myšlenkou využít děčínské nádraží pro železniční expozici.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na současný neutěšený stav východního nádraží v Děčíně se soustředila Iva Zítková

„Z fotografií je vidět, že železniční doprava byla tehdy opravdu luxusní, dráhy se snažili vyjít vstříc pasažérům, kteří se měli cítit velmi pohodlně.“

„Jsme u východní části budovy, vidíme, že je velmi zchátralá. Potřebuje okamžitý zásah, který zabrání dalšímu chátrání. Jsou zcela poničené římsy a velmi špatná střecha,“ říká Chmelík.

Stav památky znepokojuje i ombudsmanku

Stav budovy je tak vážný, že na něj poukazovala i veřejná ochránkyně práv. Děčínská vlastivědná společnost se snaží památku zachránit.

Laický názor Otto Chmelíka nedávno potvrdila i zpráva z kontroly památkové inspekce. Ta se stavem památky začala zabývat hlavně kvůli podnětu od veřejné ochránkyně práv.

Inspektoři majiteli, Českým drahám, vyčítali celou řadu nedostatků v péči o chráněnou budovu.

Mluvčí drah Radka Pistoriusová připustila, že dráhy do nádraží investovat nechtějí. Obavy o statiku budovy podle ní ale nejsou na místě.

„V posledních dvou letech jsme nechali opravit střešní krytinu, dá se říci, že ve velkém rozsahu. Opravili se komíny a také bylo instalováno elektronické zabezpečení objektu.“

Dráhy už léta marně shání investora, který by se budovy ujal. To je i přání vlastivědné společnosti. Šance na to, že by v nádražní hale byla výstava je ale dnes už minimální.

Technické muzeum totiž ztratilo zájem o vytvoření expozice kvůli astronomickým nákladům na opravu.

Východní nádraží v Děčíně | Foto: Iva Zítková

Zvětšit mapu

mkp, Iva Zítková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme