Česká ekonomika může letos vzrůst o 2,5 procenta. Klíčová bude poptávka z eurozóny

Loni rostla česká ekonomika v rozmezí 2 až 2,4 procenta. Vyplývá to z údajů významných českých i zahraničních společností a institucí. Podle aktuálních odhadů Evropské komise by se mělo české HDP v letošním roce zvýšit ještě výrazněji, a to zhruba o 2,5 procenta. Podle statistiků se daří průmyslu, po letech tvrdého útlumu oživuje i stavebnictví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Otevření nové výrobní linky sklárny AGC v Teplicích

Otevření nové výrobní linky sklárny AGC v Teplicích | Foto: Gabriela Hauptvogelová

"Česká ekonomika má našlápnuto k růstu kolem 2,5 procenta v roce 2015. Ale náš klíčový partner eurozóna sice roste, avšak velmi pomalu, než aby to smazalo obavy z budoucnosti,“ upozornil analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výhledech českého hospodářství v roce 2015 mluvil analytik Raiffeisenbank Michal Brožka

„V roce 2014 byl růst průmyslu zhruba kolem 5 procent, na příští rok čekáme mírné zpomalení někam ke 4 procentům, což by pořád byl relativně dobrý výsledek.“

„Ale klíčovou neznámou bude zmiňovaná poptávka ze zahraničí, především z eurozóny. Stále tomu bude pomáhat uměle oslabená koruna,“ míní Brožka.

Lepší vyhlídky pro nezaměstnané

Jak také připomněl, trh práce vždy na situaci reaguje se zpožděním za ostatními ekonomickými sektory.

Hrubý domácí produkt (HDP) je klíčovým ukazatelem vývoje národního hospodářství, měří výkonnost ekonomiky. Shrnuje nově vytvořené hodnoty a slouží k odhadu ekonomického rozvoje země. HDP ve finančním vyjádření představuje hodnotu všeho, co bylo nově v zemi vytvořeno za sledované období.

„Je velmi pravděpodobné, že s růstem bude zlepšování na trhu práce pokračovat. Na příští rok počítáme s poklesem míry nezaměstnanosti na 7,2 procenta z loňských zhruba 7,7 procenta.“

Brožka také připomněl, že kurzarbeit může pomoci ekonomice a podnikům v případě cyklického poklesu.

Receptů na zlepšení trhu práce je více, ale obecně pomáhá rychlejší ekonomický růst, který bude zřejmě působit i v roce 2015.

Deflace zatím nehrozí

Ekonomice nedělá dobře velmi nízká inflace. Česká národní banka by si celoroční růst představovala na úrovni 2 procent, zatím je růst pod touto hranicí.

„ČNB má obavu z trvalého poklesu cen, deflace. Což je něco, z čeho můžeme mít strach, ale zatím to tady nemáme. Naopak nízká inflace pozitivně ovlivňuje koupěschopnost obyvatel.“

K další intervenci by podle Brožky mohla centrální banka přikročit, pokud by deflační síly zintenzivněly.

„Ale spíše si myslím, že to nebude muset udělat," poznamenal analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Růst mezd se bude lišit podle odvětví

Také platy by mohly letos růst a zvýšení by mělo být největší od vypuknutí krize v roce 2009. Státní zaměstnanci dostanou přidáno až pět procent. Více by měli brát také lidé v soukromých firmách, ale nikoli všude.

Přehrát

00:00 / 00:00

Růst mezd se bude lišit podle oborů, upozornil Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy

„Je potřeba podotknout, že budou velké rozdíly mezi odvětvími a obory,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy.

Navýšení mezd může být podle něho zejména v úspěšných odvětvích. Mezi ně zařadil automobilový průmysl a jeho subdodavatele, výrobu elektrotechnických zařízení nebo výrobu skla a porcelánu.

Hanák také upozornil, že v řadě firem ale ještě nebyly uzavřeny kolektivní smlouvy a situace je individuální podle oborů.

“Optimismus ve firmách je, bude-li se firmám dařit, mohou se mzdy zvyšovat i v průběhu roku,“ míní Jaroslav Hanák.

HDP - mezičtvrtletní srovnání | Foto: Český rozhlas

Milan Kopp, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme