Strážníci v České Lípě kontrolují bezdomovce, kteří zůstali na ulici

2. leden 2015

Českolipští strážníci pravidelně kontrolují místa, kde přespávají bezdomovci. Teď v zimě objíždí ulice města při běžných kontrolách a nahlíží do opuštěných domů nebo pod mosty, kde nocují. Kontrolují jestli mezi nimi nejsou hledané osoby, nebo jestli nejsou promrzlí.

Na to, jak často se přes zimu kontrolují bezdomovci v České Lípě, odpovídá strážník Jiří Tvrdík. „Kontrolují se často a to nejen přes zimu, ale i v létě. Bezdomovci se schází na svých místech. Na zimu si tam natahají spoustu dalších krabic, papírů a všeho možného, stejně jako molitany. Dají si tam třeba i starou postel když jí najdou. Dělají si to tak, aby jim nebyla zima."

Jedno z takových míst, kde v mrazivém počasí zdržují lidé bez domova je kousek za Českou Lípou. Podle strážníka jim takové místo vyhovuje. „Samozřejmě chtějí být odlehle a samozřejmě i mezi bezdomovci je často boj o takovou buňku."

Tou je stará maringotka. V ní jsou tři muži, které strážníci kontrolují. Všichni se už znají a kontrola vypadala jako přátelské setkání. „Teď jsme na vás mysleli, opravdu," říká jeden z bezdomovců směrem k uniformovaným strážníkům. Život v maringotce není pro ně přes zimu nijak drastický. Jak sami říkají, venku je sedm pod nulou, uvnitř mají i dva nad nulou. „Tady uvnitř to máme vyklizené, udělané letiště. Od osmého ledna máme zajištěnou ubytovnu u Děčína. "

Strážníci znají bezdomovce jmény. Důvod je podle Tvrdíka jednoduchý. „Stále se to opakuje. Tohle jsou staří bezdomovci, které známe už nějaký rok, takže si pamatujeme jejich jména. U některých známe i trvalé bydliště, které už často neplatí."

Kontrolují se opuštěné budovy. Někde je vidět používané provizorní lůžko, ale nikdo na něm tuto noc nespal. Domů, kde se bezdomovci ve městě zdržují, moc není. Jsou to hlavně opuštěné domy v okolí bývalého vlakového nádraží. „Je to tento dům, pak bývalé hradlo. Spíš se jedná o nejrůznější zákoutí, místa pod mostem. Tam spí i teď v zimě. Oni jsou na to dobře připravení a umí se té zimě bránit."

Kontroly bezdomovců jsou v zimě nutné. Jde totiž i o jejich bezpečnost. „V zimě je to i z toho důvodu, že je vždycky vzbudíme, když je někde najdeme. Vidíme, že jsou v pořádku a zdraví. Dokážeme poznat, kdyby byli promrzlí, protože pak mají i fialové rty. Taky se prověřuje, jestli se po nich nepátrá, tak kdybychom někoho našli, abychom ho předali PČR."

Některé z bezdomovců hlídka strážníků nechává i prověřit u operačního důstojníka. Na městském úřadě je přihlášeno zhruba tisíc bezdomovců. Ve skutečnosti ale strážníci přichází do styku s přibližně padesátkou lidí, kteří zůstávají celoročně na ulici.

Spustit audio