Záchranáři našli v Jávském moři už 16 těl obětí letecké havárie společnosti AirAsia

Do pátrání po vraku letadla malajsijských aerolinek AirAsia se zapojily další mezinárodní expertní týmy. Práci jim ale znovu komplikuje špatné počasí. Záchranářům se zatím podařilo z Jávského moře vyzvednout 16 těl obětí. Nedělní havárii Airbusu A320-200 ale zřejmě nikdo ze 162 lidí na palubě nepřežil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranáři našli v Jávském moři už 16 těl obětí letecké havárie společnosti AirAsia

Záchranáři našli v Jávském moři už 16 těl obětí letecké havárie společnosti AirAsia | Zdroj: Reuters

„Hledáme trosky havarovaného letadla na moři i pod vodou,“ vysvětluje šéf indonéských pátračů Bambang Soelistyo.

K vraku letadla u ostrova Borneo je má zavést speciální zařízení na detekci černých skříněk. Právě ty by měly vysvětlit, proč letadlo na lince z indonéské Surabaje do Singapuru havarovalo.

Vyšetřovatelé také věří, že spolu s černými skříňkami najdou ve vraku další těla obětí. Pátrání v Jávském moři je ale obtížné kvůli silnému větru a až pětimetrovým vlnám. Nepříznivé počasí má vydržet až do neděle.

Rodiny pohřbívají oběti letecké havárie společnosti AirAsia | Foto: Reuters

Kontrolní věž v Jakartě s letadlem ztratila kontakt v neděli v 00.18 SEČ, tedy 43 minut po startu. Pilot se prý naposledy přihlásil v 00.12 SEČ. Letěl ve výšce 9,8 kilometru a žádal o povolení vystoupit do výšky 11,6 kilometru.

Podle letového dispečinku AirNav Indonesia pilot žádost nezdůvodnil, údajně to podle některých informací bylo kvůli bouři.

Letová kontrola stroji povolila vystoupat jen zhruba do výšky 10,4 kilometru, neboť na původně žádané letové hladině byl jiný stroj aerolinek AirAsia.

Pohřešovaný letoun Airbus A320-200 měl palivo jen na dvě hodiny letu. Bylo v něm 155 cestujících a sedmičlenná posádka. Kromě dospělých bylo na palubě i 17 dětí.

Rodiny pohřbívají oběti letecké havárie společnosti AirAsia | Foto: Reuters

Trosky letounu společnosti AirAsia | Foto: ČTK

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme