Perličky mezi dopravními nehodami - řízení bez rukou nebo srážka se 700kilovým skotem

31. prosinec 2014

Pojišťovny každoročně likvidují stovky tisíc pojistných událostí. Při jejich řešení je paradoxně někdy hodně veselo. Například řidiči totiž hlásí operátorům na klientské lince tu a tam skutečně neobvyklé historky.

Tak trochu jízlivě se říká, že námraza rozděluje motoristy na řidiče a majitele řidičského průkazu. Zvládnout smyk je někdy oříšek, zejména pokud nemáte ruce na volantu. Jeden takový případ popisuje Jan Marek z České pojišťovny:

„Řidič se svým automobilem sjížděl lesní serpentýny a kvůli námraze dostal smyk. A protože se řidič obával nárazu do stromu a následného zranění, rychle se odpoutal, přesedl na sedadlo spolujezdce, opět se připoutal a čekal na náraz. Jak dokázal zvládnout tolik úkonů ve zlomku vteřiny, však vysvětlit nedokázal.“

Čtěte také

Už méně kuriózní řešení složité dopravní situace si vybrala řidička následující nehody. Operátorce ho ale podala stylem, který pobavil i Václava Bálka z pojišťovny Allianz:

„Po Praze jezdila bez větších problémů a nehod dáma narozená v roce 1921, než ve čtvrti, kudy pravidelně projížděla, udělali objížďku. Potom nabourala. Když nám oznamovala škodu, přidala i toto vysvětlení: 'Ani nevím jak, najednou jsem se dostala do protisměru, a ač jsem se protijedoucím autům snažila vyhnout, ve dvou případech se to nepovedlo'.“

Příčina nehody může být někdy i velmi romantická. „Klient uvedl do záznamu o nehodě: 'Zastavil jsem za autem na červenou a čekali jsme na zelenou. Chvíli jsem si krátil líbáním své přítelkyně a ztratil jsem pozornost, pustil brzdu a auto se pomalu rozjelo kupředu, došlo k nárazu',“ čte z výpovědi řidiče Renata Čapková z České podnikatelské pojišťovny.

Obří skot

Když srdce zavelí, stranou jde, jak se zdá, úplně vše, včetně auta. Platí to nejen u lidí, ale i u zvířat. Názorně to popsal návštěvník jedné zoologické zahrady, jehož slova cituje Marek Vích z Kooperativy:

„Navštívil jsem vaši zoo a zalíbila se mi možnost projet si safari vlastním vozem. Při průjezdu šlo po silnici proti našemu auto stádo watusi, což je africký skot. Vozidlo jsme zastavili a čekali, až nás stádo obejde. Část zvířat vozidlo minula, ale jeden zamilovaný watusák, který procházel vpravo od našeho vozu, naskočil na jednu členku stáda a při tom došlo ke kontaktu s naším vozidlem.“

Čtěte také

Podobnou smůlu měla i rodina, která na cestě do Alp narazila autem do dvou ležících krav. Jak se na silnici dostaly, vysvětlil řidič podle Renaty Čapkové operátorce takto: „Ihned poté jsme volali policii, která zajistila nákladní vozidlo, ze kterého krávy vypadaly.“

Kromě podobných těžko uvěřitelných nehod však pojišťovny musí každoročně řešit i mnohem vážnější případy. O to víc je pak potěší, když pachatel takové nehody do výpovědi připíše, že už to nikdy neudělá.

autor: msk
Spustit audio